Şirket değil HES’e direnenler yargılandı

Halkın hukuksuz şekilde çalışma yürüten şirkete karşı çıktığını hatırlatan Avukat İsmail Topçuoğlu, 'Suçlu olan HES şirketi ve onun çalışanlarıdır' dedi.

Haber: Gençağa Karafazlı

 

Ordu‘nun Korgan ilçesinde yer alan Çiftlik ve Çamlı mahallerinde yapılmak istenen hidroelektrik santral (HES) çalışmalarını durdurmak için mücadele edenlerden altı kişi hakkında açılan davanın duruşması görüldü.

Keş Deresi üzerinde Bayındır HES için imar değişikliği süreci yaşanırken şirketin çalışmaya başlamasının yasadışı olduğunu iddia eden halk şirketi dereden çıkararak çalışma yapmasını engellemişti. İmar değişikliğine itiraz edilmiş, açılan dava sonucu gelen bilirkişi heyeti, halkın haklılığını kanıtlayan rapor tutmuştu.

Ancak buna rağmen hukuksuz şirketi engellemek isteyen altı kişi hakkında dava açılmıştı. Korgan Cumhuriyet Savcılığı’nın hazırladığı iddianameyle Adem Güney, Ali Baymak, Hakan Top, Hamide Salduz, Muhammet Güney, Mustafa Varmış ve Taner Güney hakkında “iş ve çalışma hürriyetini ihlalden” suçlaması yöneltildi.

‘Suçlu olan şirket’

Davanın Avukatı İsmail Topcuoğlu duruşmaya girmeden önce yaptığı açıklamada, “Doğasını, deresini korumak, mücadele etmek suç olamaz. Zaten, yeniden çalışmak için gelen şirketin çalışması halkın tepkileri nedeniyle durdurulmuş, şirket çalışanları dereden uzaklaştırılmıştı. Şirket çalışanları kendilerine saldırıldığını, şiddet uygulandığı iddiasıyla şikayetçi olmuşlardı” dedi.

Şirketin çalışma ruhsat izni olmadığını hatırlatan Topçuoğlu, “Ayrıca hem ÇED hem de zaten hatalı olan imar plan alanlarının dışında bir çalışma girişimi olmuştur. Hukuksuz yapılan çalışmalar hukuken korunamaz. Ortada suç yok. Suçlu HES şirketi ve onun çalışanlarıdır. Ruhsatsız, kaçak çalışma yaparak halkın huzurunu bozmuşlar, dere yatağına zarar vermişlerdir. Önceden bu konuda suç duyurusu yapmıştık. Mahkeme huzurunda şikayetçiler hakkında suç duyurusunda bulunacağım” ifadelerini kullandı.

‘Direnmek meşru hak’

Yargılanmayla ilgili Ordu Çevre Derneği Yönetim Kurulu yaptığı açıklamada, “HES’e karşı hukuksal süreç başlatan halk, şirketin yasadışı çalışmasına engel olarak meşru hakkını kullanmıştır. Meşru direnme hakkı yargılanamaz. Sonuçta, şirket tüm malzemelerini alarak çekildi. Halk kazandı” dedi.

Açıklamada “Ordu Çevre Derneği olarak her koşul altında halkla birlikte hukuksal ve fiili ve meşru mücadelelerinin içinde olduk. Yargılamanın düşmesi gerekir. Suçlu şirkettir. Halk yargılanamaz” denildi.

Davalı ve davacıların eksik katılımı nedeniyle dava 25 Haziran 2021 tarihine ertelendi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR