TürkiyeManşet

‘Şırınga çukulatadan ölüm’de altı kamu görevlisine hapis istemi

0

Ankara’nın Keçiören ilçesindeki Şehit Ahmet Kabukçu İlkokulu’nda okuyan birinci sınıf öğrencisi 7 yaşındaki Mert Yağız Köksal’ın kantinden aldığı şırınga şeklindeki çikolatanın kapağının boğazına kaçması sonucu boğularak ölmesi ile ilgili soruşturma tamamlandı.  

Altı kamu görevlisi hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Bürosu’nun hazırladığı iddianamede beş kamu görevlisi hakkında ‘taksirle ölüme neden olma, görevi kötüye kullanma’ suçlarından 2,5 yıldan 8 yıla kadar, okul müdürü Abdülkadir P. hakkında ise bu suçların dışında ‘suç delillerini yok ettiği’ iddiasıyla 3 yıldan 13 yıla kadar hapis cezası istendi.

İddianamede Keçiören Kaymakamlığı’nın okul müdürü Abdulkadir P., okul müdür yardımcısı Ebubekir Ç., sınıf öğretmeni Ali Osman D., sınıf öğretmeni Apaydın A., Keçiören İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Gıda Kontrolörü Koray H., Keçiören İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Gıda Kontrolörü Fatma Ş. hakkında soruşturma izni verildiği belirtildi.

İddianame kabul edildi

Gıda Kontrolörleri ve okul müdürünün de yer aldığı komisyonun okul kantininde rutin denetimler yapması gerekirken, bu görevi ‘gerekli şekilde yerine getirmediklerinin anlaşıldığı’ kaydedilen iddianamede, şunlara dikkat çekildi:

“…. görevlerinin gereklerine aykırı hareket ettikleri kanaatine varıldığı, şüphelilerin söz konusu görevi kötüye kullanma suçunu oluşturduğu, şüphelilerin görevlerine aykırı hareket ile Mert Yağız Köksal’ın ölümü arasında illiyet bağı bulunduğu konusunda yeterli şüphenin hasıl olduğu, bu durumda şüphelilerin eylemlerinin taksirle ölüme neden olma suçunu oluşturduğu, deliller ve illiyet bağı hukuki değerlendirmesinin mahkemenin takdirinde bulunduğu, şüpheli Abdülkadir P.’nin delilleri yok etme yönündeki eylemlerinin TCK 281/1 son fıkrası gereği değerlendirilmesi gerektiği, dosyada bulunan tüm delil, bilgi ve belgeler bir bütün olarak dikkate alındığında şüphelilerin eylemlerinin görevi kötüye kullanma ve taksirle ölüme neden olma suçlarını oluşturduğu yönünde kovuşturma yapılmasını gerektirir düzeyde yeterli şüphenin oluştuğu anlaşılmıştır.”

Ankara 22. Asliye Ceza Mahkemesi, Başsavcılığın kamu görevlileri hakkında hazırladığı iddianameyi kabul ederek davaya dönüştürdü. 

Mert Yağız Köksal‘la ilgili açılan davanın iddianamesine giren bilirkişi raporunda asli kusur çocuğa verilirken, kantin işletmecisi ve ürünü dağıtan firma yetkilisinde tali kusur bulunmuştu. 

 

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.