İfade ÖzgürlüğüManşetMedya-İnternetTürkiye

MİT tırları davasında yeniden yargılanan Erdem Gül için üç yıl dört aya kadar hapis cezası istendi

0

Yargıtay‘da bozulan ‘MİT tırları’ davasında yeniden yargılanan Adalar Belediye Başkanı ve eski Cumhuriyet gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül hakkındaki mütalaa açıklandı.

‘Basın özgürlüğünün devlet sırlarının açıklanmasının önlenmesi amacıyla sınırlanabileceği’ yönünde mütalaa veren savcı, ilk yargılamada hakkında düşme kararı verilen Gül’ün “Terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme” suçlamasıyla üç yıl dört aya kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi‘ndeki duruşmaya, tutuksuz yargılanan Gül ve avukatları katıldı. Duruşma son savunma için ertelendi.

Esas hakkındaki mütalaada savcı, ‘FETÖ’nün yöneticilerinden olduğu belirtilen Emre Uslu‘nun talimatıyla 1 Ocak 2014 tarihinde Hatay, Kırıkhan‘da ve 19 Ocak 2014’te Adana, Ceyhan’da MİT sorumluluğunda olan tırların silah kullanmak suretiyle ve MİT mensuplarına darp ve şiddet uygulanarak durdurulduğu, tırdaki malzemelerin devletin iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken nitelikte olduğu halde aranmak istendiğini söyledi.

Durdurulan tırlardaki malzemelerin kamera kaydı ve fotoğraf çekiminin ‘örgüt mensuplarınca’ yapıldığı, dönemin soruşturma makamları ve kolluk görevlilerinden başka kişilerin görüntülere ulaşma yetkisinin bulunmadığı belirtilerek Adana Sulh Ceza Hakimliği‘nce 14 Ocak 2014’te yayın yasağı konulduğu hatırlatılan mütalaada İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği tarafından 29 Mayıs 2014 tarihinde haber içeriklerine erişimin engellenmesine de hükmedildiği, yayın yasağına rağmen bu görüntülerin yayınlandığı belirtildi.

‘FETÖ-PDY’nin maçları doğrultusunda, kamu yararı bulunmadığı halde…’

Savcı, Gül’ün ‘devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından devlet sırrı niteliğindeki bilgileri FETÖ/ PDY örgütünün nihai amaç ve stratejisi doğrultusunda, hiçbir kamu yararı bulunmadığı halde yayınlayarak “Terör örgütünün hiyerarşisine dahil olmaksızın terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme” suçunu işlediği iddiası’yla bir yıl sekiz aydan üç yıl dört aya kadar hapisle cezalandırılmasını istedi.

Mütalaaya karşı savunma için süre isteyen Gül ve avukatlarına süre veren mahkeme, duruşmayı erteledi. Duruşma çıkışında basın mensuplarının soruları üzerine Erdem Gül, “Bir tek kelime söyleyeceğim: Gazetecilik suç değildir” dedi.

Ne olmuştu?

Adana ve Hatay’da, Ocak 2014’te durdurulan MİT tırlarına ait görüntülerin yayınlanmasına ilişkin İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesince yapılan yargılamada 15 Mayıs 2019 tarihinde CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu hakkında “Silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım” suçundan ceza verilmesine yer olmadığına hükmedilmişti. Erdem Gül hakkında ise “Soruşturmanın gizliliğini ihlal” suçlamasıyla zaman aşımı nedeniyle davanın düşürülmesine karar verilmişti. Karar  İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’nce (BAM) onanmasına rağmen, İstanbul BAM Cumhuriyet savcısı ve Berberoğlu’nun avukatının itiraz etmesi üzerine dosya bu kez Yargıtay’a gönderildi.

Dosyayı inceleyen Yargıtay 3. Ceza Dairesi, her iki sanık hakkında yerel mahkemenin kararının bozulmasına karar verdi. Bozma kararında milletvekili dokunulmazlığını kaybeden Enis Berberoğlu’nun yeniden seçildiği ve halen milletvekili olarak görev yaptığı hatırlatıldı ve dokunulmazlığı tekrar kazandığı belirtildi.

Erdem Gül yönünden ise “Örgüte yardım” ya da “Örgüt adına suç işleme” suçundan da cezalandırılması gerekip gerekmediği tartışılmadan delillerin takdirinde yanılgıya düşülerek eylemin sadece “Soruşturmanın gizliliği ihlal” suçunu oluşturduğu ve Basın Kanunu’nun 26/1 maddesinde öngörülen 4 aylık süreden sonra davanın açıldığı ve düşme kararı verildiği ifade edildi.

Yargıtay’ın bozması sonrasında Enis Berberoğlu ve Erdem Gül, 13 Eylül 2023’de İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden hakim karşısına çıkmış; mahkeme CHP’li Enis Berberoğlu yargılamanın durmasına, Gül hakkındaki dosyanın ise ayrılmasına karar vermişti.

You may also like

Comments

Comments are closed.