SağlıkManşetTürkiye

Şırınga çikolata sebebiyle hayatını kaybeden çocuğun ölümüyle ilgili iki kişi tutuklandı

0

Diyarbakır‘da bir bakkaldan aldığı şırınga şeklindeki çikolatayı yerken ambalaj kapağının boğazına kaçması sonucu hayatını kaybeden Miraç Umut Bilgi hakkında görülen davada, üretici firmanın iki yetkilisi tutuklandı.

Yedi yaşındaki Bilgi’nin ölümüne ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında firmanın kusur derecesinin belirlenebilmesi için hazırlanan bilirkişi raporunda beş firma yetkilisi asli kusurlu bulundu.

‘Taksirle öldürme’

Soruşturma dosyasına eklenen bilirkişi raporundan hareketle beş firma yetkilisinin Türk Ceza Kanunu‘nun (TCK) 85. maddesine göre taksirle öldürme suçundan ifadelerine başvuruldu.

Savcılıktaki işlemlerinin ardından nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği‘ne sevk edilen üretici firma yetkilisi S.Y. ve U.Y. taksirle öldürmek suçundan tutuklandı. Diğer üç şüpheli ise adli kontrol hükümlerince serbest bırakıldı.

Uyarı etiketi yok

Hazırlanan bilirkişi raporunda ise şu ifadelere yer verildi:

Dava konusu kakaolu fındık kremasının şırınga şeklinde olan, bir parçası ağızda, yutakta sıkışarak veya alt solunum yolu girişine yerleşerek tıkanmasına yol açacak boyutta olan ambalajının oyuncak yönetmenliğine uygun olarak üzerinde yetişkin gözetiminde kullanılmasına dair bir ibare bulunması gerekmesine rağmen böyle bir uyarının etikette yer almadığı tespit edilmiştir.”

Ambalaj bakanlığa kayıtlı bir işletmede üretilmemiş

Bilirkişi raporunda şırınga şeklindeki ambalajın ve içinde yer alan ürünün Türk Gıda Kodeksi‘yle ilgili yönetmeliğe göre etiketlendiği, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kayıt altına alınan bir işletmede üretildiği belirtildi. Fakat ürünün ambalajının bakanlığa kayıtlı bir işletmeden temin edilmediği vurgulandı.

Ayrıca, raporda ‘Dava konusu ürünü üreten ve ambalajlayarak piyasaya süren iş yeri sahibinin ve iş yerinde çalışan konu ile ilgili lisans eğitimi almış yetkili personelin asli kusurlu olduğu kanaatine varılmıştır’ ifadelerine yer verildi.

‘Hangi toptancı getirdi bilmiyorum’

Çikolatanın satıldığı marketin işletmecisi olan H.T hangi toptancının ürünü getirdiği bilmediğini söyleyerek şunları ifade etti:

Yaklaşık üç yıldır market işletiyorum ve şırıngalı çikolatanın satışını yapıyorum. Ancak hangi toptancının dükkanıma getirdiğini bilmiyorum. Herhangi bir fiş veya faturası yoktur. Marketin bulunduğu civardaki çocuklar genellikle bu çikolatadan alırdı. Vefat eden çocuğun bu çikolatayı benden alıp almadığını bilmiyorum. Bu olaydan sonra firmanın şırıngalı çikolatalarını toplayıp çöpe attım.”

Anne, şirketten şikayetçi

Soruşturma kapsamında ifadesine başvurulan Miraç Umut Bilgi’nin annesi Gülşen Bilgi, Miraç’ın okuldan geldiğinde okul yakınlarında bulunan bakkaldan aldığı şırınga ambalajlı çikolatayı yediğini gördüğünü söyledi:

O esnada oğlumun bana doğru geldiğini, nefes almakta güçlük çektiğini, boğazına bir cisim kaçtığını gördüm. Hemen ilk müdahale olarak oğlumu baş aşağı eğerek sırtına vurdum. Sonra karnını da bastırdım. Nefesle birlikte cisim çıksın diye parmağımı boğazına soktum. Çıkmayınca çocuğumu alarak hastaneye götürmek için acil bir şekilde yola çıktım. Hastanede gerekli müdahaleler yapıldı, ameliyatla cisim çıkartıldı. Birkaç gün yoğun bakımda kaldıktan sonra oğlum vefat etti. Oğlumla ilgili herhangi bir kusurum ve ihmalim yoktur. Oğlumun ölümüne sebep olan çikolata şirketinden şikayetçiyim.”

Kasım 2019 yaşanan bu olaydan yaklaşık bir ay sonra Ankara‘da yedi yaşındaki Mert Yağız Köksal şırınga şeklindeki çikolata kapağının nefes borusuna kaçması sonucu hayatını kaybetmişti. Mert’in ölümüyle ilgili hazırlanan bilirkişi raporunda Mert kusurlu bulunmuştu.

More in Sağlık

You may also like

Comments

Comments are closed.