SağlıkManşetTürkiye

Şırınga çikolatadan dolayı hayatını kaybeden çocuğun ölümüyle ilgili beş kişi hakkında hapis cezası isteniyor

0

Diyarbakır‘da 28 Kasım 2019’da şırınga çikolata ambalajı kapağının boğazına kaçması sonucu hayatını kaybeden yedi yaşındaki Miraç Umut Bilgi’nin ölümüyle ilgili görülen davada beş kişi taksirle insan öldürmekle suçlandı.

İkisi tutuklu bulunan beş kişi hakkında 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

İddianamede bilirkişi raporu yer aldı

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından aralarında firma yetkilisin de bulunduğu tutuklu sanıklar S.Y, U.Y ve tutuksuz sanıklar Y.T, H.T, K.T hakkında hazırlanan iddianame 7. Asliye Ceza Mahkemesi‘nde kabul edildi.

İddianamede “İlgili firmanın ürünü paketlemesi ve üretilmesinin mevzuata uygun olup olmadığı, maktulün ölümünde üretici firma ve satıcısının bir kusurunun bulunup bulunmadığı, kusuru varsa derecesinin, ambalaj tasarımının insan sağlığı yönünden tehlike oluşturup oluşturmadığının belirlenmesi” için bilirkişiler tarafından hazırlanan rapor da yer aldı.

Raporda şu ifadelere de yer verildi:

Dava konusu kakaolu fındık kremasının şırınga şeklinde olan, bir parçası ağızda, yutakta sıkışarak veya alt solunum yolu girişine yerleşerek tıkanmasına yol açacak boyutta olan ambalajının oyuncak yönetmenliğine uygun olarak üzerinde yetişkin gözetiminde kullanılmasına dair bir ibare bulunması gerekmesine rağmen böyle bir uyarının etikette yer almadığı tespit edilmiştir.”

Ayrıca, şırınga şeklindeki ambalajın ve içinde yer alan ürünün Türk Gıda Kodeksi yönetmeliğine göre etiketlendiği, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kayıt altına alınan bir işletmede üretildiği fakat ürünün ambalajının bakanlığa kayıtlı bir işletmede temin edilmediği kaydedildi.

7. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede “Dava konusu ürünü üreten ve ambalajlayarak piyasaya süren iş yerinin sahibinin ve iş yerinde çalışan konu ile ilgili lisans eğitimi almış yetkili personelin asli kusurlu olduğu kanaatine varılmıştır” ifadeleri de yer aldı.

Ceza almaları istendi

İddianamede şüphelerinin ceza almaları talep edildi ve şunlar kaydedildi:

Oyuncak güvenliği yönetmenliğine uygun olmayan ve etiketinde de yetişkin gözetiminde kullanılmasına dair bir uyarı ya da tavsiye bulunmayan bu çikolatayı üreten, ambalajlayarak piyasaya sürdüğü tespit edilen şüphelilerin, somut olayla ilgili asli kusurlu oldukları, işletmelerinde lisans eğitimi almış bir personel çalıştırmadıkları gibi tüm üretimi sadece paketleme işçisi oldukları anlaşılan personelleriyle sağladıkları ve piyasaya arz ettikleri anlaşılmıştır. Şüphelilerin eylemlerinin 5237 sayılı TCK’nın 85/1 maddesinde düzenlenen ‘taksirle öldürmek’ suçu kapsamında kaldığı ve cezalandırılmaları talep olunur.”

Ne olmuştu?

Miraç Umut Bilgi, Diyarbakır‘da bir bakkaldan aldığı şırınga şeklindeki çikolatayı yerken ambalaj kapağının boğazına kaçması sonucu hayatını kaybetmişti. Bilgi’nin ölümüyle ilgili görülen davada, üretici firmanın iki yetkilisi tutuklanmıştı.

Yedi yaşındaki Bilgi’nin ölümüne ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında firmanın kusur derecesinin belirlenebilmesi için hazırlanan bilirkişi raporunda beş firma yetkilisi asli kusurlu bulunmuştu.

More in Sağlık

You may also like

Comments

Comments are closed.