EnerjiGünün ManşetiManşet

Sinop Nükleer Güç Santrali Projesi ilk defa halkla buluşacak!

0

Sinop yarın bölgenin ve ülkenin kaderini belirleyecek önemli bir toplantıya ev sahipliği yapacak.

2013 yılının Mayıs ayında Türkiye ve Japonya arasında imzalanan hükümetlerarası anlaşma ile kurulması planlanan Sinop Nükleer Güç Santrali (NGS) Projesi için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) başvuru dosyası sunuldu ve proje ilk kez halka buluşacak. Sözkonusu ÇED’e yönelik Halkın Katılım Toplantısı’nın yapılacağını geçen hafta Sinop Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü resmi web sitesinden duyurmuştu.

Sinop Nükleer Güç Santrali proje dosyasında santralin kurulacağı alanın uzaydan görüntüsü

Halk toplantıya toplu katılım için 7:30’da Sinop Uğur Mumcu Meydanı’nda buluşacak

Yarın(6 Şubat) saat 09.30’da Sinop Üniversitesi Ahmet Muhip Dıranas Uygulama Oteli toplantı salonunda yapılması planlanan toplantı için sivil toplumun üyeleri ve projenin tarafları bir araya gelecek.

Türkiye’nin ilk nükleer santral projesi olan Mersin Akkuyu NGS için imzaların atılmasından 3 yıl sonra planlanan bu  ikinci proje ile nükleer santralin EUAS International ICC Merkezi Jersey Adaları Türkiye Merkez Şubesi tarafından vergiden muaf olacak şekilde kurulması planlanıyor.

 

Türkiye’de yapılması planlanan nükleer santrallerin adresleri Mersin, Sinop ve İğneada

Böylece nükleer santral kurma ve işletme deneyimine sahip olmayan Türkiye,  Sinop’un İnceburun’daki Abalı Köyü yakınlarındaki 10 kilometrekarelik orman arazisini her biri 1140 Megawatt kapasiteli 4 reaktör için yani  toplam 4560 Megawatt gücündeki santral için kullanmaya başlayacak

İlk plana göre 2023 olan proje başlangıç tarihinde 2 yıllık bir gecikme meydana gelmişken bu gecikmenin santralin kurulum maliyetinde artışa neden olup olmayacağı ise henüz bilinmiyor.

Nükleer atıklara ne olacak sorusuna hala cevap verilmiyor

Projenin imzalandığı tarihten bugüne  henüz bir yer lisansı alınmamış olmasına rağmen yapılan alt yapı hazırlık çalışmaları ise sivil toplumun ifadeleriyle 500 bin adeti bulmuş durumda. Proje taraflarının ifadeleriyle bölgede endüstriyel ormancılık yapıldığı  söylenirken sivil toplum taraflarına göreağaçlar depremsellik araştırmaları için kesiliyor.

Halkla ilk kez buluşacak olan Sinop NGS ÇED proje dosyasında kurulması öngörülen nükleer santralin atıklarına ve bu atıkların nerede muhafaza edileceğine dair bir bilgi de  yer almıyor.

Sinop, Çernobil Nükleer Felaketinin başlamasıyla nükleer santral projesine ev sahipliği yapması gündeme geldikten sonra özellikle 2006 yılı itibariyle  her yıl Çernobil Felaketinin yıl dönümü olan 26 Nisan haftasında  anmalarla , mitinglerle Türkiye’nin dört bir yerinden nükleer karşıtlarını ağırlıyor. Zira otuzbir yıl sonra bugün etkileri hala devam etmekte olan Çernobil Felaketi’nin Karadeniz’de yoğun olarak hissedildiği illerimizden.

Yarın Yeşil Gazete’den Pınar Demircan’ın  İstanbul Nükleer Karşıtı Platform adına da  izleyeceği “Halkın katılımı” toplantısından izlenimlerini ve detayları okuyabilirsiniz.

 

Sinop NGS ile ilgili bazı yazılarımız :

Sinop NGS için ÇED başvurusu bir muamma, proje ise Fukuşima ile iştigal   

https://yesilgazete.org/blog/2018/01/06/sinopa-denenmemis-reaktorler-denenmemis-ortaklikla-kurulacak/

https://yesilgazete.org/blog/2017/12/31/yer-lisansi-olmayan-sinop-ngs-icin-ced-proje-dosyasi-sunuldu/

https://yesilgazete.org/blog/2017/04/28/sinopta-nukleer-karsiti-miting-simdi-hayati-savunmaya-devam-etmenin-tam-sirasi-elif-cansu-ilhan/

https://yesilgazete.org/blog/2017/04/05/tbbnin-sinoptaki-sempozyumu-nukleer-santral-planlarinin-bu-gunku-ic-yuzunu-gosterdi/

 

 

(Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.