Kültür-SanatManşet

Sinematek yaşıyor: Onat Kutlar anısına 50. yılda 50 film ve 50 sunum

0

Pera Film, Kadıköy Belediyesi ve Boğaziçi Üniversitesi Mithat Alam Film Merkezi iş birliğiyle 28 Eylül – 28 Aralık 2016 tarihleri arasında Onat Kutlar anısına “Sinematek yaşıyor! 50. yılda, 50 film, 50 sunum” adlı uzun soluklu bir film programı sunuyor.

33

Film Afişleri Kolajı

Bir yazısında “Biz ölümlü insanlarız. Yaşamayı ve baharı bu yüzden severiz. Doğan her şeye inanırız. Çocuklara, güneşe, bize düşler sunan ay ışığına. Sevdiğimiz kadınların boynunu okşamak isteriz ve çocuklarımızın. Günü kızarmış bir ekmek gibi tazeyken bölüşürüz ve akşamın kızıl tüyleriyle gelip sabahın yumurtaları üstüne oturmasını severiz. Karız şarabı acılarla da mayalanmış olsa, sarhoş eder bizi. Ve çocuklarımıza ekilmiş toprak kadar gerçek bir gelecek bırakmak isteriz. O sonsuz düşü… “ diyen Onat Kutlar kendi deyimiyle “Aşk, ateş ve anarşi günlerinden altın çıkaran” kuşağın insanlarındandı.

36

Onat Kutlar Sinematek salonunda

Doğu-batı ikilemini imbikten süzülen bir tat olarak önümüze koyan, yaşamın her alanına katılan, merakları, keşfetmeyi, öğrenmeyi kışkırtan, birikimlerden damıttıklarını hepimizle paylaşan, tepkisini ortaya koyan, yorumlarıyla, eleştirileriyle, önerileriyle yarını hazırlayan, aydın sorumluluğunun bilincinde uyaran; Türk edebiyatında okuduğum en güzel öykülerin yazarı; akılla duyarlılığı, bilgiyle birikimi dizelerde buluşturan şair; denemeleriyle önümüzde ufuklar açan; yaşamımıza görüntünün bitmez tükenmez şeridini sokan, bir anlamda evrensel sinema kültürümüzü borçlu olduğumuz insan Onat Kutlar 1965’ te Türkiye’ ye dünya sinemalarının kapısını aralayan Türk Sinematek Derneği’ nin kurucuları arasında yer aldı ve 1976 yılına kadar aynı derneğin yöneticiliğini yaptı.

34

Onat Kutlar

Sinemaya dair yazılarını 1984’de “Sinema Bir Şenliktir” kitabında topladı. 1994 Fransa’dan “L’Ordre des Arts et des Lettres” nişanı Türk Sinematek’indeki çalışmaları nedeniyle Onat Kutlar’ a verildi.

39

Sinema Bir Şenliktir-Onat Kutlar

Bir yazısında “Hiçbir kutsal amaç, hiçbir ideoloji, hiçbir hak, hiçbir öfke, hiçbir yetki doğrulamaz öldürmeyi.” diyordu Onat Kutlar. Ölüm 1994 yılının 30 Aralık günü The Marmara Oteli’ nin lobisinde patlayan bir bomba ile geldi. Aynı yerde o gün 37. yaş gününü kutlayan, yüreği barış için çarpan bir başka aydın, arkeolog ve rehber Yasemin Cebenoyan da hayata veda etti.

40

Onat Kutlar

Zeynep Oral’ ın “yeni zamanların dervişi” , bir başka yazarın “unutma ülkesinden bir adam” diye tanımladığı Onat Kutlar’ ı dostları unutmadı. Onat Kutlar anısına düzenlenen Sinematek Yaşıyor! 50. Yılda, 50 film, 50 sunum, fikir babası Jak Şalom önderliğinde, Kadıköy Belediyesi, Pera Müzesi ve Boğaziçi Üniversitesi Mithat Alam Film Merkezi tarafından gerçekleştiriliyor.

35

Sinematek Sıraselviler Salonu

Etkinliği öneren Jak Şalom programı şöyle özetliyor: “Özellikle 1965-75 yılları arasında, ülkemizin sinema kültürünün oluşma ve gelişmesine büyük katkıları olan Sinematek, Türkiye’nin sinema kültürü açısından kilometre taşlarından biridir. Kuruluşundan bugüne geçen 50 yıla rağmen, sinemaseverler ve kültür çevreleri tarafından bir tür efsane olarak hala anımsanmakta, yeni ve küçümsenmeyecek girişimlerin onun özsuyundan beslendikleri bir çılgın serüven olarak kabul edilmektedir.”

41

Feyzullah Çınar ve Sinematek’ ten fotoğrafçı ve sinemacı Ömer Pekmez ile

Program kapsamında 1920’lerden 70’lere uzana geniş bir zaman aralığında çekilen Sergey Ayzenştayn, Fritz Lang, Alain Resnais, Ingmar Bergman, Jean-Luc Godard, Luchino Visconti, Francesco Rosi ve Andrey Tarkovski gibi usta yönetmenlerin filmlerinden derlenen bir seçki bulunmakta.

https://www.youtube.com/watch?v=hINMhazbSz8

Pera Müzesi’ndeki ilk gösterim, Jean-Luc Godard ’ın Nefret filmi 28 Eylül Çarşamba günü saat 19.00’da Sevin Okyay’ ın sunumu ile gerçekleştiriliyor. 28 Aralık’a kadar her çarşamba gerçekleşen film gösterimleri Genco Erkal, Doç. Dr. Okan Ormanlı, Prof. Dr. Feride Çiçekoğlu, Fırat Yücel, Haydar Ergülen, Prof. Dr. Oğuz Makal, Prof. Dr. Zafer Toprak, Ece Temelkuran, Füruzan, Doç. Dr. Ahmet Kuyaş ve Özcan Alper tarafından sunuluyor. Sunumlar sırasında usta yönetmenler anılırken, başyapıtların sinemaya etkisi ve katkısı bir kez daha tartışmaya açılıyor.

Bilgi için: peramuzesi.org.tr/FilmProgram/Sinematek-Yasiyor/

 

Haber: Ercüment Gürçay

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.