DünyaKültür-SanatManşet

Sinema dünyasının ünlü yönetmeni Kim Ki-duk koronavirüs sebebiyle hayatını kaybetti

0

20 Kasım günü Letonya‘ya gelen dünyaca ünlü Güney Koreli yönetmen Kim Ki-duk dün gece yeni tip koronavirüs (Covid-19) sebebiyle hayatını kaybetti.

Letonya merkezli Delfi haber portalının haberine göre, ülkenin başkentinde düzenlenen belgesel film festivali ArtDocFest/Riga‘nın direktörü olan Vitaly Manskiy, başarılı yönetmenin Jurmala’da bir ev almak istediğini ve bu yüzden oturma izni başvurusunda bulunacağını, fakat bunun için planlanan bir toplantıya gelmediğini açıkladı.

Kim Ki-duk’un toplantıya gelmemesi sebebiyle arkadaşları ülkedeki hastaneleri aradı. Manskiy, kişisel bilgilerin korunmasına ilişkin kurallar nedeniyle 59 yaşındaki yönetmeni arayışlarının uzun zaman aldığını söylerken, çevirmeni Darya Krutova‘nın da Kim Ki-duk’un hayatını kaybettiğini doğruladığını vurguladı.

Kim Ki-duk kimdir?

20 Aralık 1960 yılında Güney Kore‘de dünyaya gelen Kim Ki-duk, ailesinin maddi yetersizliklerinden dolayı daha çocuk yaştayken okuldan ayrılıp fabrikalarda çalışmaya başladı. 20 yaşında deniz kuvvetlerine katılan yönetmen, beş yıl da çavuş olarak görev yaptı.

1990 yılında sanat eğitimi alabilmek için Fransa‘ya taşındı. Burada geçimini kendi resimlerini satarak sağlayabildi. Üç sene sonra ülkesine geri dönen Kim Ki-duk, film senaryosu yazmaya başladı ve bir yarışmada iki senaryosu birden ödül kazandı.

Başarılı yönetmen hiç sinema eğitimi almadı ve hiç başka bir yönetmenin yanında asistanlık yapmadı.

İlk filmi Timsah‘ı 1996 yılında küçük bir bütçeyle çeken Kim, sinema deneyimine de böylece başlamış oldu.
2004 yılında Fedakar Kız adlı filmiyle Berlin Uluslararası Film Festivali’nde, Boş Ev filmiyle de Venedik Film Festivali’nde en iyi yönetmen ödüllerini aldı.

2011 yılında Arirang filmiyle Cannes Film Festivali‘nin Un Certain Ödülleri bölümünde en iyi film ödülünü kazandı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.