Kültür-SanatManşet

Cannes Film Festivali’nin ilk siyah jüri başkanı Spike Lee

0

Kült filmlere imza atan ABD’li yönetmen, oyucu ve yapımcı Spike Lee, 73. Cannes Film Festivali jüri başkanlığına seçildi. Böylece Cannes tarihinde ilk kez siyah bir jüri başkanı seçilmiş oldu. Festivalin resmi sitesinde yer alan habere göre 12-23 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilecek festivalin jüri üyeleri Nisan ortasında açıklanacak.

‘Afrika diyasporasından ilk başkan’

Spike Lee, jüri başkanı olma teklifini  “Yaşadığım bu hayatta, en büyük nimetlerim beklenmedik bir şekilde geldi. 2020’de Cannes Jüri Başkanı olma fırsatına sahip olduğum çağrıyı aldığımda, şoke oldum, mutlu oldum, şaşırmış ve gururlandım” şeklinde değerlendirdi.

Cannes Film Festivali’nin dünyanın en önemli film festivali olması dışında kendisi için de anlamının büyük olduğunu söyleyen Lee, “Cannes’ın dünya sinemasında kim olduğumun gidişatını değiştirdiğini rahatlıkla söyleyebilirim” dedi. Lee kaleme aldığı açıklamasını “Afrika diasporasından (ABD), Cannes jürisine ve ana film festivaline başkanlık yapan ilk kişi olmaktan onur duyuyorum. Barış ve Sevgiyle…” sözleriyle sonlandırdı.

Spike Lee kimdir?

ABD’li aktör, yönetmen, film yapımcısı ve senarist. 1957’de Atlanta‘da doğdu, New York – Brooklyn‘de büyüdü. Sanatsal, eğitime dayalı bir geçmişi var; babası caz müzisyeni, annesi ise öğretmendi. Atlanta Morehouse Koleji’nde okuldu ve film üzerine çalışmalarını Clark Atlanta Üniversitesi’nde geliştirdi. Morehouse’tan mezun olduktan sonra, Tisch Sanat Okulu lisansüstü film programına katıldı. Yönetmenliğini yaptığı “Do The Right Thing“, “Malcolm X“, “She’s Gotta Have It” ve “Jungle Fever” filmleriyle tanınıyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.