Kültür-SanatManşetTürkiye

Merve Dizdar Cannes’da En İyi Kadın Oyuncu ödülüne layık görüldü: Hükümet yanlılarından tepkiler

0

Oyuncu Merve Dizdar, 76. Cannes Film Festivali‘nde Nuri Bilge Ceylan‘ın yönetmenliğini yaptığı “Kuru Otlar Üstüne” filmindeki rolüyle En İyi Kadın Oyuncu ödülüne layık görüldü.

Dizdar ödül konuşmasında şunları söyledi:

“Jüri üyelerine teşekkür ediyorum. Cannes Film Festivali’ne çok teşekkür ediyorum. Oyun arkadaşlarıma, tüm ekibe çok teşekkür ediyorum. Senaristlerimize, herkese a’dan z’ye ama en önemlisi bu karakteri güvenip bana verdiği için ve onunla çalışmak bir ayrıcalık olduğu için Nuri Bilge Ceylan’a çok teşekkür ediyorum.

Son olarak dün gece uyurken bir hayal, yani ödül alabilir miyim diye düşünürken ufak bir yazı yazdım, onu okumak istiyorum izninizle.

Filmde canlandırdığım Nuray karakteri inandığı şeyler ve varoluşu için mücadele veren ve bu uğurda bedeller ödemek zorunda bırakılmış bir kadın. Onu tanımak ve anlamak için uzun uzun çalışmak isterdim ama ne yazık ki yaşadığım coğrafyada kadın olmak Nuray’ın, Nuraylar’ın duygusunu doğduğum günden beri ezbere bilmeyi gerektiriyor.

Bu ödülü Nuray ve onun gibi kadınların mücadelesine güç verebilmek için ve kendisine layık görülenlere boyun eğmeyip eyleme geçen, bu uğurda her şeyi göze alan ve ne olursa olsun umut etmekten vazgeçmeyen tüm kız kardeşlerime ve Türkiye’de hak ettiği güzel günleri yaşamayı bekleyen tüm mücadeleci ruhlara armağan ediyorum.”

Film hakkında

Arte France Cinéma’nın ortak yapımcısı olduğu filmin oyuncu kadrosunda Deniz Celiloğlu, Merve Dizdar ve Musab Ekici yer alıyor. Kürşat Üresin ve Cevahir Şahin‘in görüntü yönetmenliğini üstlendiği yapım, 12 Punto 2020‘de “TRT Ustaya Saygı Ödülü”nün de sahibi oldu.

Filmin konusu şöyle: “Samet, beklediği atama gelmeyince, saplanıp kaldığı bu kasvetli hayattan kaçma umudunu hepten yitirir. Ancak kendisi gibi öğretmen olan Nuray ile karşılaşması, karanlık düşüncelerinden ve endişelerinden kurtulmasını önünü açacak bir perspektif kazanmasını sağlar.”

AA’ya Dizdar tepkisi

Oyuncu Merve Dizdar’ın 76’ncı Cannes Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu Ödülü kazandığına dair bilgiye festivalle ilgili haberinin en sonunda yer veren Anadolu Ajansı sosyal medyada tepki gördü.

AA’nın “Altın Palmiye ödülünün sahibi Fransız yönetmen Justine Triet oldu” başlığıyla verdiği haberde, Dizdar’dan ve başarısından sadece haberin son bölümünde bahsedildi.

AA haberinin ilgili bölümünde şöyle denildi:

“‘Perfect Days‘ filminde oynayan Koji Yakusho ‘En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’ne, Merve Dizdar da ‘En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’ne layık görüldü. Dizdar, Nuri Bilge Ceylan’ın yönetmenliğini üstlendiği ‘Kuru Otlar Üstüne’ filminde ‘Nuray’ karakterini canlandırıyor.”

Sosyal medyada birçok kullanıcı, Anadolu Ajansı’nın bu önemli haberi duyurma şeklini eleştirdi.

RTÜK Başkan Yardımcısı: Tebrik edilesi yanı yok

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkan Yardımcısı İbrahim Uslu da Dizdar’ı hedef aldı.

Uslu, Dizdar’ın ödülü alırken yaptığı konuşması nedeniyle hedef gösterdi ve  “Önce kendi ülkene saygı duymayı öğreneceksin Merve Dizdar. Sonra da bu ülkenin tüm vatandaşlarından aldığın ödül için tebrik bekleyebilirsin. Ülkesine saygı duymayanın aldığı ödülün de tebrik edilesi bir yanı yoktur” dedi.

Kültür Bakan Yardımcısı: Halkımız haddini bildirecek

Dizdar’ın yaptığı konuşma için Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam da “Ne okuduğunun farkında değilsin, ne söylediğinden bir habersin… Ermeni, PKK, FETÖ veya DHKP-C lobilerenin düşmanca yürüttüğü saldırı ve yakıştırmalarına benzer bir tavırdır bunların tavrı. Er ya da geç halkımız kendisini aşağılayanların hadlerini bildirecektir” yorumunu yaptı.

Dizdar’a başta Millet ittifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu olmak üzere çok sayıda kişiden ise tebrik yağdı.

Ödüller

76. Cannes Film Festivali’ndeki ödüller şöyle:

  • En İyi Yönetmen:  Trần Anh Hùng / The Pot-au-Feu (La Passion de Dodin Bouffant)
  • Jüri Ödülü: Fallen Leaves (Yönetmen: Aki Kaurismäki)
  • En İyi Senaryo: Sakomoto / Monster (Yönetmen: Kore-Eda Hirokazu)
  • En İyi Kadın Oyuncu: Merve Dizdar (Kuru Otlar Üstüne/Yönetmen: Nuri Bilge Ceylan)
  • En İyi Erkek Oyuncu: Kōji Yakusho (Perfect Days/ Yönetmen: Wim Wenders)
  • En İyi İlk Film (Caméra D’or): Inside The Yellow Cocoon Shell (Yönetmen: Thien An Pham)

You may also like

Comments

Comments are closed.