Archtizer.com’da 17 Ağustos tarihinde Aj Artemel imzası ile yayınlanan makaleyi Yeşil Gazete ekibinden Gizem Hasırcıoğlu’nun çevirisi ile sunuyoruz
* * *
Bu enteresan güzellikteki klostrofobik ada şehri Male, Maldivlerin başkenti. Dünyadaki diğer takımadalar gibi iklim değişikliği sebebiyle yok olma tehlikesi ile karşı karşıya.
İklim Değişikliğinin Tehdit Ettiği Şehirler
İklim değişikliği 21.yy’da dünya şehirlerinin karşılaştığı en ciddi problemlerden biri fakat şu ana kadar politikacılar, şehir plancılar ve bilim insanları yıkıcı sonuçlarını engellemek ya da azaltmak adına çok etkili çözümler üretemediler.
Katarina, Sandy Kasırgası gibi felaketler, güçlü kasırgaların sebep olduğu yıkımlara dikkat çektiyse de hala devam eden başka tehditler söz konusu- örneğin yükselen deniz seviyesi- ki bu kasırgalardan bile daha tehlikeli olabilir. Kontrol edilemeyen yangınlar ve kuraklık hali hazırda Amerika’nın Kuzeybatısına zarar verirken sel baskınları deniz seviyesinin altındaki ada halklarını tehdit ediyor.
İşte tehlike altında olan şehirlerden bazıları:
Male, Maldiv Adaları
Ada halkı yükselen deniz seviyesi sebebiyle bir süre sonra sular altında kalacak olan topraklarda yaşıyor. Soruna çözüm olarak, Maldiv Adaları başbakanı vatandaşlarının yeniden yerleşimi için başka ülkelerden toprak kiralamayı deneyecek kadar ileri gitti. Bu plan gerçekleşmeyecek olsa da yükselen deniz suları sebebiyle ada halkının zamanı tükeniyor.
Phoenix, Arizona
Şehrin bağımlı olduğu kuraklıktan kırılan çöl suları şehri felakete sürüklüyor, milyonlarca insan kullanılabilir su kaynaklarını kurutuyor. Peki, su bittiğinde ne olacak?
Kum fırtınalarının hali hazırda büyük bir sorun olduğu şehirde, şehir yönetimi kuraklık sebebiyle vatandaşlarıçimlerini sökmeye teşvik etmeye çalışıyor.
Kivalina, Alaska
Bu küçük adanın sakinleri ilk iklim değişikliği mültecileri olmaya aday. Deniz buzu tarafından korunan adanın burnu, bu buzun erimesiyle yavaş yavaş kayboluyor.
New York, New York
Sandy kasırgası Amerika kültürel sermayesinin tehlikeli pozisyonunu göstermiş oldu. Metro ve tünelleri su bastı, trafolar patladı ve Coney Island ve Rockaways gibi kıyı yerleşimleri felaketten sonra aylarca kendi haline bırakıldı. Artan deniz seviyesi ve daha sık gerçekleşen kasırgalar bazı bölgelerin kalıcı tahliyesini hızlandırabilir.
LasVegas, Nevada
Phoenix gibi LasVegas’ında ana su kaynağı Colarado Nehri’nin kurumasıyla şehir büyük su sıkıntıları ile karşılaşıyor. Şehrin ana rezervuarlarından Mead Gölü’nde ise seviye hatırı sayılır derecede düşmüş durumda.
Miami, Florida
Güney Florida gibi Miami yerleşim birimleri de deniz seviyesinin hemen üstünde ve sel tehlikesi ile karşı karşıya. Florida doldurulmuş alanlar üzerine tatil beldeleri inşa edilmeden önce bataklık bir alandı.
Mekong Delta, Vietnam
Deltalar deniz seviyesinin altında nehirlerin taşıdığı alüvyon çökellerinin birikmesiyle oluşur.Mekong’da , en büyük yerleşim alanı HoChiMinh hariç, şehir sakinleri suyun üstünde tekneler ve uzun bacaklı evler ile bir yaşam kurmuş durumdalar.
New Orleans, Louisiana
Katarina Kasırgasının gösterdiği gibi New Orleans’taki birçok yerleşim yeri deniz seviyesinin altında olduğundan sel baskını tehlikesi ile karşı karşıya.
Dhaka, Bangladeş
Bangladeş yerleşim yerleri yoğunlukla sele eğimli bölge olan Ganj deltası üzerinde. Tropik fırtınalar ve kuvvetli muson yağmurları hali hazırda çok can kaybına sebep olurken yükselen deniz seviyesi tehlikenin boyutlarını ağırlaştırabilir.
Sahel Şehirleri*, Sahraaltı Afrika
*(Senegal, Moritanya, Mali, Burkina Faso, Nijer, Nijerya, Çad, Sudan,ve Eritre)
Sahel bölgesi Sahra Çölü’nün güneyinde yer alan yarı kurak alandır. Kuraklık Sahra’nın güneyde genişlemesine ve binlerce insanın yer değiştirmek zorunda kalmasına sebep oluyor.
Suzhou, Çin
Bahçeleri ile ünlü bu kanal şehri birçok delta şehriyle benzer problemleri yaşıyor. Şangay’a yakın olan şehir sığ bataklık kıyılarında yer alıyor.
Venedik, İtalya
Sadece Adriyatik Denizindeki su seviyeleri yükselmiyor aynı zamanda çürüyen ahşap yapıları ve tükenen akiferleri sebebiyle Venedik batıyor. Lagünün başlangıcındaki bariyerler sel suyunu durdurmayı amaçlasa da San Marco Meydanını yılda birkaç kez su basmaya devam ediyor.
Rotterdam, Hollanda
Hollanda yerleşim yerlerinin büyük bir kısmının deniz seviyesinin altında olmasına rağmen deniz suları yükselmesine karşı en hazırlıklı ülke. Yıllardır Kuzey Denizi’ nden bariyer sistemleri, setler ve yüzen evler gibi çözümlerle kendini koruyor..
Tarawa, Kiribati
Deniz seviyesi altındaki bu pasifik adası dalgalar arasında kaybolacak ilk yerlerden. Hükümet yetkilileri Avustralya ve Yeni Zelanda’ya vatandaşlarını mülteci olarak alması için başvurdu. Bayrakları ise kaderlerinin bir yansıması gibi: bir kuş dalgalar arasında konacak bir yer arıyor.
Yazı: Aj Artemel
Yazının özgün hali
Çeviren: Gizem Hasırcıoğlu
(Yeşil Gazete, Architizer.com)