Dünya

Şilili öğrenciler Senato’yu işgal etti

0

Şili Senatosu’nda, senatörlerin Eğitim Bakanı’yla birlikte gelecek yılın bütçesini ele aldığı komisyon oturumu sırasında salona giren öğrenciler, muhalefet partilerinden senatörlerin halk oylaması için önerge sunulacağı sözü vermesi ardından, birkaç saat sonra senato binasından ayrıldı.

Senato eğitim komitesi oturumunu basan öğrencilerin çoğunun lise öğrencisi oldukları gözlendi. Öğrencilerden üçü salondaki masanın üzerine çıkarak “Halk oylaması, şimdi!” yazılı bir pankartı açtı.

İşgal sırasında Senato binası dışında barikat kurarak daha fazla öğrencinin girişini engelleyen polis, “Parasız eğitim” ve “Halkoylaması, şimdi” yazılı pankartlar taşıyan yüzlerce öğrenci ve anne-babayla karşı karşıya kaldı.

Şilili öğrenciler yaklaşık 6 aydır parasız eğitim talebiyle derslere girmeyip ptotesto gösterileri düzenliyor.

İşgal ardından Eğitim Bakanı Felipe Bulnes ve Senato komisyonunun diğer üyeleri hızla binayı terkettiler. Protestocular Bulnes’e sözlü protestoda bulundular ve bozuk paralar attılar.

Muhalefetteki Demokrasi Partisi’ne üye olan Senato Başkanı Guido Girardi, işgalci öğrencilerle konuşarak, polisin kendilerine karşı kuvvet kullanmayacağına söz verdi.

Salı günkü gösterilerde polis, barikatlar kuran ve molotof kokteyli atan maskeli protestoculara karşı göz yaşartıcı bomba ve basınçlı suyla karşılık vermiş, çatışmalar sıranda 260 kişi gözaltına alınmıştı.

Olaylardan sonra Şili hükümeti 1990’lardan bu yanaki bu en şiddetli öğrenci olaylarını bastırmak için olağanüstü hal yasasını uygulamaya koyacağını açıklamıştı.

(BBC)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.