Güney Amerika ülkelerinden Şili‘de meclis, haftalık çalışma süresini 45 saatten 40 saate düşüren yasa tasarısını onayladı.
Geçtiğimiz yıl iddialı bir sosyal ve ekonomik reformlar gündemi vaat ederek göreve başlayan Devlet Başkanı Gabriel Boric hükümeti tarafından meclise sunulan yasa tasarısı 14 hayır oyuna karşı 127 oyla kabul edilerek yasalaştı.
Buna göre, ülkedeki haftalık çalışma süresi birinci yılda 44, üçüncü yılda 42 ve beşinci yılda ise hedeflenen 40 saate kadar indirilecek.
Reuters‘ın aktardığına göre, ülkeyi serbest piyasa anayasasından uzaklaştırmaya çalışan bir yönetim için küçük bir zafer teşkil eden yeni yasa, Şili’yi çoğu sanayileşmiş ülkeyle aynı çizgiye getiriyor.
‣ Pilot uygulama: Mesai saati 35-36 saate düşen çalışanların verimliliği arttı
Bu yılın başlarında 2026’ya kadar haftada 40 saatlik çalışma süresini uygulamaya koyacağını söyleyen devlete ait bakır devi Codelco da dahil olmak üzere birçok şirket tasarıyı kabul edeceklerini duyursa da bazı küçük firmalar, işe daha fazla işçi almak ve kaybedilen saatleri telafi etmek için yeterli kaynağa sahip olmadıklarını söyleyerek yeni yasaya yönelik eleştirilerde bulunuyor.
‣ Unilever, Yeni Zelanda’da haftada dört günlük çalışmaya geçiyor
Çalışma Bakanı Jeannette Jara, kademeli uygulamanın bu sorunları ele almak için tasarlandığını ifade ederek “Asıl mesele, işçilerin haklarında ilerleme kaydetmemiz gerektiğidir” diyor.
Pandemi döneminde haftada 40 saat çalışma uygulamasını gönüllü olarak başlatan tasarım şirketi Organic Style, değişikliğin olumlu olduğunu aktardı. Şirketin sahibi Danitza Becerra, değişikliği “Hayatlarımızı değiştiren çok iyi bir girişim” olarak niteledi.
Şili’de haftalık çalışma süresi 2005’te kabul edilen yasa ile 48 saatten 45 saate düşürülmüştü.