İnsan HaklarıManşetTarım-Gıda

Starbucks’a dava: ‘Etik kahve’ ibaresi yanıltıcı

0
Starbucks

ABD‘deki bir tüketici grubu, Starbucks‘ın çay ve kahve tedariklerinin etik kaynaklardan geldiği iddialarını yanıltıcı bulduğu gerekçesiyle şirkete dava açtı.

Ulusal Tüketiciler Ligi, Starbucks’ın ambalajlarında yer alan etik temin taahhüdünün, Guatemala, Kenya ve Brezilya‘daki çiftliklerdeki insan hakları ihlalleri ışığında şüphe uyandırdığını belirtmişti. Grup, bu ülkelerdeki çiftliklerde insan ve işçi haklarına ihlallerine dair raporlara atıfta bulunarak, Starbucks’ın ambalajlarında yer alan “%100 etik kahve temini konusunda taahhüdümüz” ifadesinin şüpheli olduğunu ifade etti.

AP‘ye konuşan Ulusal Tüketiciler Ligi’nin başkanı Sally Greenberg, “Starbucks, market raflarında duran her kahve paketinde tüketicilere yalan söylüyor. Gerçekler açık: Starbucks’ın tedarik zincirinde önemli insan hakları ve işçi hakları ihlalleri var ve tüketiciler de neye para harcadığını bilmeli” dedi.

Starbucks ise ABD Columbia’da açılan davanın farkında olduklarını ve iddialara karşı “agresif bir şekilde savunma yapılacağını” belirtti. 

Starbucks

Fotoğraf: Christian Joudrey / Unsplash

Starbucks, ‘önlemeye çalışıyoruz’ diyor ama…

Euronews, davada ele alınan önemli olaylardan birinin 2022 yılında Brezilya’daki bir kahve çiftliğinde yaşandığını yazdı. Burada aralarında üç genç bulunan 17 yetişkin işçi, zor şartlarda çalıştırıldıkları bir çiftlikten polis yardımıyla kurtarılmıştı. Koruyucu ekipmanları olmaksızın ağır 59 kg’lık kahve çuvallarını taşımak zorunda bırakılan işçilerin durumu, işçi haklarına odaklanan Repórter Brasil tarafından gündeme getirilmişti. Starbucks, bu olayla ilgili bilgilerinin olmadığını söyleyerek, “Bu tür iddiaları ciddiye alıyor ve çiftliklerin standartlarımıza uyumunu sağlamak için çalışıyoruz” demişti. 

Kafessiz Türkiye’den Starbucks’a çağrı: Hayvanlara kafeslerde eziyet etme
İklim krizi: Kahve sevenleri zor günler bekliyor

Dava ayrıca, 2023 yılında BBC tarafından Kenya’daki James Finlay çay plantasyonunda cinsel taciz ve ağır çalışma koşullarını ortaya çıkaran bir rapora da işaret ediyor. James Finlay, o dönemde Starbucks’a çay sağlayan bir şirketti, ancak Starbucks, artık bu plantasyondan çay almadığını belirtti.

Ulusal Tüketiciler Ligi, Starbucks’ın sertifikasyon programının etik kaynak teminini garanti etmediğini belirtmediği ve bu yüzden tüketicilere yanlış bilgi verdiği iddiasında bulunuyor. Grup, mahkemeden Starbucks’ın yanıltıcı reklamlarını durdurmasını ve düzeltici bir reklam kampanyası başlatmasını talep ediyor. 

You may also like

Comments

Comments are closed.