EmekManşetTürkiye

Siirtte bakır madeninde göçük: Üç işçi hayatını kaybetti

0
Fotoğraf: DHA

Siirt‘in Şirvan ilçesine bağlı Maden köyünde bir madende meydana gelen göçük nedeniyle üç işçi hayatını kaybetti.

DHA‘nın aktardığına göre, özel şirkete air bir bakır madeni ocağında gece saatlerinde meydana gelen göçüğün bildirilmesi üzerine olay yerine sağlık, jandarma, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve itfaiye ekipleri sevk edildi.

Göçük altında kalan beş işçi, ekipler tarafından kurtarılarak Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırdı. İşçilerden üçü, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Yaralı iki işçinin ise sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Göçüğün nedenine ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisinden yapılan açıklamaya göre hayatını kaybeden işçilere ilişkin bilgiler şu şekilde:

  • Maden Mühendisi Zekayi Can Çalık (32)
  • Maden Mühendisi Emre Gökduman (24)
  • Maden İşçisi Orhan Gültekin (26)

 

Siirt Valiliği tarafından yapılan konuya ilişkin basın açıklamasına göre Vali Kemal Kızılkaya, şunları kaydetti:

Şu anda arkadaşlarımızın bize vermiş olduğu bilgiye göre maden sahasında gerekli diğer tedbirler alınmış, herhangi bir tehlike arz eden durum söz konusu değildir. Tekrar geçmiş olsun diyorum.”

 Ne olmuştu?

Genellikle ekolojik yıkım projeleriyle hatırlanan Cengiz Holding‘e ait madende daha önce de 2016 yılında bir göçük meydana gelmişti. Bu iş cinayetinde 16 işçi göcük altında kalmış ve bu işçilerin tümü yaşamını yitirmişti.

‣ Şirvan’da göçük altındaki 12. madenciye ulaşıldı
‣ Şirvan Madenköy’de neler oluyor? Ya maden, ya hayat!

Kazdağları Ekoloji Platformu, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, 2016 yılında yaşanan iş cinayetini hatırlatarak şunları kaydetti:

“Kazada gerekli tedbirlerin alınmadığı, bir işçinin beyanıyla ‘Göçüğün olduğu yerdeki tepenin yamacı haftalardır gözle görünür şekilde çatlaktı. Önlem almak yerine kamyonlarla toprak taşıyıp çatlakları kapatıyorlardı’ denilmişti.

Kazanın detayları hakkında bir açıklama, kazada şirketin ihmali olup olmadığının aydınlatılması, alınan tedbirlerin neler olduğu hakkında kamuoyu olarak açıklama bekliyoruz!

Kazdağlarında Halilağa Bakır Madeni projesi ile tüm doğal hayatı, hayvancılık ve tarım ile geçinen köylülerin geçim kaynaklarını ellerinden almaya hazırlanan Cengiz Holdingin madencilik sektöründe sebep olduğu kazaların üstünü örtbas etmelerine izin vermeyeceğiz!”

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.