Fransız Halk Sağlığı Kurumu‘nun (SPF) çarşamba günü (13 Eylül) yayımladığı tahminlerine göre, 11 ile 26 Ağustos tarihleri arasında 52 bölgeyi etkileyen sıcak dalgası; Fransa‘da neredeyse 400’den fazla kişinin ölümüne sebep oldu. Açıklamada, en çok etkilenen yaş grubunun 75 yaş ve üzeri olduğu belirtildi.
Bilim insanları, sıklığı küresel ısınmayla birlikte artan bir olgu olan sıcak dalgasını birkaç gün boyunca kesintisiz olarak uzun süreli bir ısı dönemi olarak tanımlıyor. Ölüm oranı üzerindeki etkiler, sıcak dalgasının süresine ve yoğunluğuna bağlı olarak ölçülüyor. Uzmanlar, olayın meydana gelme süresi ve etkilenen kişilerin durumunun da göz önüne alındığını söylüyor.
Le Monde’un aktardığına göre, dönem boyunca aşırı durumların en fazla olduğu bölgeler, 169 aşırı ölümle Auvergne-Rhône-Alpes ve 120 aşırı ölümle Nouvelle Aquitaine oldu. Sağlık kurumu, Fransa Çalışma Genel Müdürlüğü tarafından bu dönemde herhangi bir ölümlü iş kazası bildirilmediğini de belirtti.
Yetkililer, ölümlerin tamamen sıcak dalgasıyla ilintili olmayabileceğini ifade ediyor. Yapılan tahminler ve araştırmalar esas olarak iklim krizi hakkında daha fazla bilgi edinmeye yönelik ön hazırlıklar olarak nitelendiriliyor.
Sıcak dalgasına karşı Dünya Sağlık Örgütü’nün önerileri şöyle:
Sıcak çarpması durumunda, beden aşırı sıcak nedeniyle normal ısı düzenlemesini kaybeder ve vücut ısısı 40 dereceyi aşar. 40 derecenin üzerindeki ateş ise organların hasar görmesine hatta ölüme neden olabilir.
Bir kişinin sıcak çarpması yaşadığı şu belirtilerden anlaşılabilir:
Sıcak çarpmasından şüphelendiğiniz durumda, ilk yapılması gereken şey hastanın vücut sıcaklığının düşürülmesi. Bunun için de en yakın sağlık kuruluşuna başvuruncaya kadar sıcak çarpması belirtileri gösteren kişiye ateş düşürücü ilaçlar verilmemesi, şu önlemlerin alınması gerekiyor:
Kentlerde yaşayan kedi ve köpekler başta olmak üzere evcil hayvanlar ve sokaklarda yaşayan hayvanlar da yüksek sıcaklıklarda ciddi yaşamsal tehditlerle karşı karşıya kalıyor. Aşırı sıcaklarda ya da sıcak dalgalarında kentlerde yaşayan hayvanlar için neler yapabileceğinizi de aşağıdaki haberimizde bulabilirsiniz.
Ayrıca “kuru sıcak” olarak tabir edilen bu günlerde orman yangını riskinin de çok yükselmesi nedeniyle, zaten yasaklanan ormanlık alanlara girmemek, piknik yapmamak, ateş yakmamak, şişe, sigara gibi yangına neden olabilecek malzemeleri ormanlık alanlara atmamak gerekiyor.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…