SağlıkKoronavirüs SalgınıManşetTürkiye

SES: Her 10 Covid-19 hastasından biri sağlık emekçisi

0

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Eş Genel Başkanı Gönül Erden, Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı koronavirüs verilerinin gerçeğin çok altında olduğunu, şeffaf bir salgınla mücadele yürütülmediğini söyledi.

Erden MA‘ya şöyle konuştu: “Sağlık Bakanlığı günlük 1400-1500 vaka açıklıyor. Bizim iki üç ilden aldığımız veriler bile bu sayıyı geçiyor. Diyarbakır’da,Urfa’da günde 500-600, Ankara’da günde ikiinlere varan yeni vakanın tespit edildiğini değerlendirirsek bu açıklanan vakaların gerçekleri ifade etmediği ortada. Bakanlık toplumdan bilgiyi saklamakta ve sağlık emekçilerini de sürece dahil etmeme konusunda ısrarcı.”

Sağlık çalışanlarının virüsten değil, alınmayan tedbirlerden dolayı hayatını kaybettiğini vurgulayan Erden şunları söyledi:

Karantina yedi gün

Testi pozitif çıkarsa ‘kimi çalıştıracağız’ kaygısıyla test yapılmıyor hatta testi pozitif çıksa bile belirti yoksa arkadaşlarımız alanda çalışmak zorunda kalıyor. Normalde 14 gün olan karantina sağlık çalışanları için yedi gün uygulanıyor temaslılarda uygulanmıyor. Yedi günden sonra alana çalışmaya çağrılıyorlar. Her 10 Covid-19 hastasından biri sağlık emekçisi. Her gün bu ağır ve yoğun çalışma şartlarından kaynaklı tükeniyoruz, yoruluyoruz ve artık ölüyoruz. Sağlık emekçileri artık kendi işini yapamaz noktaya geliyorlar. 

Alanda inisiyatif sağlık emekçilerinin elinden alınmış durumda. Her hekim PCR testi isteyemiyor. Baş hekimin yetkilendirdiği isimler anca isteyebiliyor. Sağlık emekçilerine test yapılmıyor. Bugün Meclis’te milletvekilleri sınırsız sayıda test yaptırabilirken sağlık emekçilerine bu testin yapılmaması kabul edilir şey değil. Çok kalitesiz koruyucu ekipmanlarla süreci yürütüyoruz. Bu sürecin dışına itilmişlik ve zor şartlar sonucunda emekliye ayrılabilen emekliye ayrılıyor, emekliye ayrılamayan ise istifa ediyor. İstifalar çok fazla artmaya başladı. Sadece Batman’da 13 hekim istifa etti. Sağlık Bakanlığı’nın politikalarından kaynaklı sağlık emekçileri istifa ediyor. Bakanlık çözüme yönelik bir adım atmak yerine görmezden duymazdan geliyor.”

Sağlık alanındaki güvencesiz çalıştırılmaya karşılık bir süre önce başlattıkları “Güvenceli İş, Güvenli Gelecek” kampanyasını hatırlatan Erden, 24 Eylül’e kadar devam edecek kampanya kapsamında imza toplayıp, güvenceli çalışmanın önemini anlatacaklarını ifade etti. 

More in Sağlık

You may also like

Comments

Comments are closed.