LGBTİ+ManşetSeçim Günlüğü

[Seçim Günlüğü] Sırrı Süreyya Önder’den LGBTİ+ Hakları Sözleşmesi çağrısı

0
Fotoğraf: Aren Yıldırım / bianet

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve Yeşil Sol Parti İstanbul milletvekili adayları Sırrı Süreyya Önder, Kerem Fırtına, Özgül Saki, Dersim Dağ, Kezban Konukçu ve Hakan Öztürk, dün (23 Nisan) Kadıköy Yoğurtçu Parkı‘nda yurttaşlarla bir araya geldi.

bianet‘ten Tuğçe Yılmaz‘ın aktardığına göre; Yeşil Sol Parti’nin İstanbul 1. Bölge, 1. sıra adayı Sırrı Süreyya Önder, Bahar Şenliği‘ndeki konuşmasında LGBTİ+‘ların maruz kaldığı hak gasplarına dikkat çekerek tüm milletvekili adaylarını, kendisinin de imzaladığı Sosyal Politika, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği‘nin (SPoD) “LGBTİ+ Hakları Sözleşmesi”ni imzalamaya davet etti. Önder’in konuşması özetle şöyle:

‘En kuvvetli çağrım buna’

“Kendilerine göre bir tasnif yapmışlar, bunun dışında kalan Alevi‘yi, Ermeni‘yi, Kürt‘ü, LGBTİ bireyleri; herkesi yok sayıyorlar –bu arada LGBTİ bireyler sözleşmesini de imzaladım, büyük bir onurla yaptım bunu. Herkesi de bu konuda ötekileştirici, daha da kötüsü, aman şimdi başımızı sıkıntıya sokmayalımcı anlayıştan uzak durmaya davet ediyorum. En kuvvetli çağrım buna.

Kim ne derse desin, bu halk her şeyi bilir. Sayın Kılıçdaroğlu ‘Ben Aleviyim, ne var bunda?’ dedi, bunu keşke daha önce söyleseydi. Birden bire bütün bu propaganda tuzla buz oldu. Bu ülkede Kürt’ün adı da yoktu.

Kürtler dedi ki ben dilimle, kültürümle yaşayacağım. Bunu stranlarıyla unutturmadı, halaylarıyla unutturmadı. Baraj sorunu vardı, şimdi baraj sorunu yaşayanlara dayanışmayla bir şemsiye açar hale geldi.

Önümüzde üç hafta kaldı. Bize düşen kapı kapı gezmek. Görmeyen gözlere göstermek, işitmeyen kulaklara duyurmak. HDP‘li olmak, Yeşil Sol çatısında buluşmak bu memlekette sadece eza, cefa ve sıkıntı getiriyor. Ortaya canını, enerjinizi koyup çalışana Yeşil Sol Partili denir. Tarlasını, işini bırakıp gelen halkın eseriyiz. Bu yüzden sorumluluğumuz da bir o kadar ağır.”

‣Milletvekili adayları, SPoD’un ‘LGBTİ+ Hakları Sözleşmesi’ni imzaladı 

LGBTİ+ Hakları Sözleşmesi hakkında

LGBTİ+ Hakları Sözleşmesi’nde adayların seçildikten sonraki süreçte Meclis’te ve diğer siyasi alanlarda LGBTİ+ hakları alanında siyasetin belirlenmesinde LGBTİ+ hareketiyle birlikte çalışmaya, LGBTİ+’ların temel kamusal hizmetlere erişebilmeleri ve anayasal haklarından eşit olarak yararlanabilmeleri için gereken politikaların oluşturulmasına yönelik beyanlar içeriyor.

Aynı zamanda sözleşmede LGBTİ+ hak ve özgürlüklerinin garanti altına alınacağına ve yasama döneminde LGBTİ+ haklarının korunması, iyileştirilmesi, Meclis gündemine taşınması için çalışacağına dair beyanlar da yer alıyor.

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.