LGBTİ+ManşetSeçim Günlüğü

Milletvekili adayları, SPoD’un ‘LGBTİ+ Hakları Sözleşmesi’ni imzaladı

0

Sosyal Politika, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD), 14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ve Parlamento Seçimleri’nde partiler tarafından milletvekili adayı olarak gösterilen isimlere yönelik hazırladığı ve adayların milletvekili seçildikten sonraki süreçte Meclis’te ve diğer siyasi alanlarda LGBTİ+ hakları politikalarına yönelik beyanların da içerisinde yer aldığı ‘LGBTİ+ Hakları Sözleşmesi’ni, Postane Beyoğlu’nda düzenlenen bir toplantıyla duyurdu.

Etkinlikte SPoD tarafından başlatılan “Kimseyi Geride Bırakmadan” kampanyası hakkında katılımcılara bilgi veren SPoD Siyasal Katılım Koordinatörü Zarife Akbulut, söz konusu kampanyanın 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin yıkıma uğrattığı herkes için olduğunu vurguladı. Seçim süreci boyunca LGBTİ+’ların sandığa güvenle gidebilmesi ve demokratik siyaset alanlarının korunabilmesi için çalışmaların sürdüğünü belirten Akbulut, siyasal katılım ile birlikte karar alma, siyaset üretme alanlarında LGBTİ+’ların yer alabilmesi ve sözünü görünür kılması için çalışmaların yürütüldüğünü ifade etti.

‘LGBTİ+ Hakları Sözleşmesi seçim sonrası hazırlığın en somut örneği’

SPoD Siyasal Katılım Proje Koordinatörü Oğulcan Yediveren ise, tüm LGBTİ+’ları siyasi partilerin ve adayların seçim programlarını LGBTİ+ hakları açısından incelemesini ve bu inceleme sonucunda oy kararı vermesi gerektiğini vurguladı.

Yediveren bu sayede LGBTİ+’ların siyasal alanda görünürlüğünün ve sözünün güçleneceğini, LGBTİ+ milletvekili adaylarının seçilebileceğini ve LGBTİ+’larla dayanışacak adayların Meclis çatısı altına girebileceğini ifade etti.

Bu dönem Meclis içerisinde LGBTİ+’ların hakları için mücadeleye devam edeceklerini belirten Yediveren, hazırlanan sözleşmenin seçim sonrası için yapılan hazırlığın en somut kanıtı olduğunu söyledi.

LGBTİ+ Hakları Sözleşmesi’nden bahseden SPoD Yönetim Kurulu Başkanı Halim Kır, ilk sözleşme çalışmasının 2015 yılında yapılan genel seçimler zamanında hazırlandığını ifade etti.

Kır, LGBTİ+’ların uzun yıllardır taleplerinin sabit olduğu bilinse de sözleşme metnini değişen koşullar ve yönetim sistemi ile birlikte revize edilerek yeniden imzaya açıldığını söyledi. LGBTİ+’ların iktidarın hedefinde olduğunu ve saldırılardan en çok etkilenenler arasında bulunduğunu belirten Kır, LGBTİ+’ların gerek temsil düzeyinde gerekse de katılım düzeyinde iktidarın yarattığı yıkımı dönüştürme sürecinde yer alması gerektiğini vurguladı.

SPoD’un sadece seçim dönemlerinde değil, kurulduğu 2011 yılından beri LGBTİ+’ların karar alma süreçlerinde daha fazla yer alabilmesi için çalıştıklarını söyleyen Kır, seçimden sonra da bu sorumluluk bilinciyle çalışmalarına devam edeceklerini, kişilerin ve kurumların da benzer sorumlulukları almalarını beklediklerini ifade etti.

 

‘Hiyerarşileri yerinden edebilecek bir perspektifle mücadele etmek gerek’

Kampanyaya ve sözleşmeye dair yapılan konuşmaların ardından milletvekili adayları açıklamalarda bulundu. Temsil siyasetinin ötesinde, aktif ve doğrudan demokrasi ilkesini benimseyerek siyaset yürüttüklerini söyleyen Türkiye İşçi Partisi İstanbul 2. Bölge Milletvekili Adayı Talya Aydın, iktidar tarafından haklara ve temel özgürlüklere yönelik sürekli bir saldırı olduğunu, saldırılarla birlikte karşıtlık yaratılmak istendiğini ve bu sayede de suni bir gündem oluşturulmaya çalışıldığını vurguladı.

Aydın’ın ardından söz alan Yeşiller Sol Parti İstanbul 2. Bölge Milletvekili Adayı Özgül Saki, yasa yapıcı konumda olan Meclis’in ayrıcalıklı bir kurum olduğunu vurgulayarak bu ayrıcalıkların ortadan kaldırılması gerektiğini ifade etti.

Aynı zamanda insanı nesneleştiren hiyerarşik bir yapı içerisinde, eşitsizliklerin ve ezilmişliklerin derinleştiğini söyleyen Saki, bu hiyerarşileri yerinden edebilecek bir perspektifte mücadele etmek gerektiğini vurguladı. Aday olmanın bu mücadelenin küçük bir parçası olduğunu söyleyen Saki, kurulacak sözün yayılması bakımından Meclis’in ve adaylığın büyük bir öneme sahip olduğunu ifade etti.

Tarihsel olarak kadınların kota mücadelesinden bahseden Saki, feministlerin bağımsız politik mücadelesi ve LGBTİ+’ların bağımsız politik mücadelesi sonucu ancak kazanımların olabileceğini vurguladı ve Meclis’in ayrıcalıklı, hiyerarşik halinin de ancak bu mücadeleyle değiştirilebileceğini belirtti.

Etkinlikte, “LGBTİ+ Hakları Sözleşmesi”nin maddelerinin okunmasının ardından milletvekili adayları sözleşmeyi imzaladı.

LGBTİ+ Hakları Sözleşmesi hakkında

LGBTİ+ Hakları Sözleşmesi’nde adayların seçildikten sonraki süreçte Meclis’te ve diğer siyasi alanlarda LGBTİ+ hakları alanında siyasetin belirlenmesinde LGBTİ+ hareketiyle birlikte çalışmaya, LGBTİ+’ların temel kamusal hizmetlere erişebilmeleri ve anayasal haklarından eşit olarak yararlanabilmeleri için gereken politikaların oluşturulmasına yönelik beyanlar içeriyor.

Aynı zamanda sözleşmede LGBTİ+ hak ve özgürlüklerinin garanti altına alınacağına ve yasama döneminde LGBTİ+ haklarının korunması, iyileştirilmesi, Meclis gündemine taşınması için çalışacağına dair beyanlar da yer alıyor.

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.