ManşetKoronavirüs SalgınıSağlık

Şebnem Korur Fincancı: Maske zorunluluğunun kaldırılması yaşam hakkını ihlal eden bilim dışı bir karar

0

Bilim Kurulu‘nun bugünkü toplantısının ardından kapalı alanlarda maske zorunluluğu kaldırıldığı duyuruldu.

Kararı bizzat açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, vaka sayısı binin altına düşene dek toplu taşıma araçları ve sağlık kuruluşlarında maske uygulamasına devam edileceğini söyledi.

Erdoğan, sağlık sisteminin Covid-19 vakalarıyla zafiyete mahal vermeden mücadele ettiğini belirtirken, dünyada kendi aşısını üreten dokuz ülkeden birinin Türkiye olduğunu da ifade etti.

“Salgının artık kitlesel bir tehdit olmaktan çıkmasıyla Avrupa ülkelerinin hemen tamamının kısıtlamaları kaldırdığını” kaydeden Cumhurbaşkanı, “Ülkemizin de bu aşamaya geldiğine inanıyoruz. Bilim Kurulumuz bundan sonra olağanüstü bir durum olmadıkça düzenli toplantıya ihtiyaç kalmadığı görüşüne varmıştır” dedi.

Varyantların bizi nasıl etkileyeceğini bilmiyoruz

Yeşil Gazete‘ye konuşan Türk Tabipler Birliği (TTB) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, kararı “yaşam hakkını ihlal eden bilim dışı bir karar” olarak tanımladı.

Türkiye’de aşılama oranının düşüklüğüne dikkat çeken Fincancı,  dünyada yaygınlaşmakta olan Covid-19 varyantlarının Türkiye’yi nasıl etkileyebileceğini de henüz bilinmediğini söyledi:

“Dünyada yeni varyantlara karşı önlemler sıkılaştırılıyor. Türkiye’de varyantların etkilerini anlamamızı sağlayan dizin (sekans) analizi yapılmıyor, bu yüzden bu varyantların bizi nasıl etkileyebileceğini bilmemizin olanağı yok.

Toplumsal hareketliliğin artacağı yaz aylarında, bu dizin analizlerinin de yapılmadığı bir yerde, bu varyantların yurt dışında gelenlerce taşınmayacağını nasıl söyleyebiliriz?

Yaygın test uygulaması olmadığını ve risk gruplarının dikkate alınmadığını belirten Fincancı, özellikle kalabalık çalışma ortamlarında maske kullanımının önemine dikkat çekti:

“Biz havalandırması iyi olmayan kalabalık çalışma ortamlarında normal maske bile değil, yüksek koruyuculu maske kullanılmasını önerirken bu karar bilim dışı bir açıklamadır.”

Bu kararın bilimsel ortamlarda konuşulup tartışılması gerektiğini belirten Prof. Fincancı, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından duyurulmasını ise “talihsizlik olarak niteledi ve “Cumhurbaşkanı bunu kendisi açıklayarak bilimsel bir dayanağı olmadığını da ifade etmiş oldu” dedi.

Sağlık kurumlarının yükü artacak

Karara göre vaka sayıları bine düşene kadar toplu taşıma araçlarında ve sağlık kuruluşlarında maske kullanımı zorunluğu kalmaya devam edecek.

Fakat Fincancı, vaka sayısının hala güvenilir olmadığını vurguladı: “Vaka sayısına pandeminin başından bu yana hiç güvenmedik. Bu yüzden yurttaşlara TTB ve Pandemi Çalışma Grubu’nu izlemeye devam etmelerini öneriyorum.”

Aşılama oranlarının bu kadar düşük olduğu bir ortamda bu açıklamanın hiç bir dayanağı olmadığını ifade eden Fincancı mevcut tabloyu şöyle aktardı:

Aşılama oranlarımız çok düşük, hatırlatma dozları neredeyse durma noktasına gelmiş. Bu koşullarda hastalığın ağır geçirildiğini, yoğun bakım yatışının arttığını biliyoruz. Önceki aylarda, vaka sayıları yüksekken gördüğümüz tabloya göre yoğun bakımda yatanlar genellikle aşısız veya hatırlatma dozu eksik olan aşılılar idi.

Sağlık kurumlarının yükü artacak. Bu karar, yurttaşların sağlıklı yaşam hakkının ihlali.

Türkiye’de üretilen aşının etkinliğini hala bilmiyoruz

Erdoğan’ın konuşmasında dikkat çektiği Türkiye üretimi aşıya ilişkin hala  Fincancı, “Neye göre böyle söyleniyor? Bu aşının güvenilirliğine dair bilimsel ortamlarda tartışılmış bir yayın yok” değerlendirmesini yaptı.

Kararın, kapalı alanların havalandırmanın görece daha iyi olabileceği yaz aylarından sonra etkisini daha şiddetli gösterebileceğini söyleyen Fincancı, hava yoluyla bulaşın en temel bulaş olduğunu hatırlattı ve kapalı ortamlarda pencere ve kapıları açarak çok iyi havalandırma yapılması gerektiğinin altını çizdi.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.