İfade ÖzgürlüğüManşetTürkiye

Savcı pes etmiyor: Bülent Şık’ın beraat kararına itiraz

0

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Savcılığı, Gıda Mühendisi Yrd. Doç. Dr. Bülent Şık’a Sağlık Bakanlığı’nın kanser verilerini kamuoyuyla paylaştığı gerekçesiyle verilen hapis cezasının bozulmasına itiraz etti.

Sağlık Bakanlığı ile Akdeniz Üniversitesi arasında yapılan protokolle  gerçekleştirilen çalışma bittikten sonra bakanlığın kamuoyundan gizlediği sonuçları, Kanser eden ürünleri biz açıklıyoruz” başlıklı yazı dizisinde açıklayan Bülent Şık, 15 ay hapse mahkum edilmişti. Üniversiteden de ihraç edilen Şık’la ilgili karar, istinaf mahkemesine taşındı.

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 13’üncü Ceza Dairesi, 6 Nisan’da Şık’a verilen hapis cezasının bozulmasına; “bilgilerin sır ve gizli bilgi niteliğini bulunmadığı, Şık’ın, özü itibariyle bilimsel çalışma olan projede görev aldığını ve bununla ilgili bilgileri paylaştığı” gerekçesiyle beraatine karar verdi.

Beraat kanuna aykırıymış

Bölge Adliye Mahkemesi Savcısı bunun üzerine Şık’ın beraat kararının “kanuna aykırı” olduğunu iddia ederek, beraat kararından kısa süre sonra itiraz etti. Savcı Ersel Yıldız, Yargıtay’a taşıdığı davanın temyiz başvurusunda TCK’nın 258/1-4 maddesinde düzenlenen görevi ilişkin sırrın açıklanması suçunun, TCK’nın 257. maddesinde düzenlenen görevi kötüye kullanma suçunun nitelikli hali olduğunu belirtti; suçun kamu idaresinin güvenirliği ve işleyişine karşı suçlar kapsamında olduğunu öne sürdü.

Savcılığın itiraz talebinde şu ifadelere yer verildi:

“”… sanığın müsnet suçtan beraatine karar verildiği anlaşılmış ise de; TCK’nın 258/1-4 maddesinde düzenlenen görevi ilişkin sırrın açıklanması suçunun TCK’nın 257. maddesinde düzenlenen görevi kötüye kullanma suçunun nitelikli hali olup kamu idaresinin güvenilirliğine ve işleyişine karşı suçlar bölümünde düzenlendiği, dosya kapsamından ve Sağlık Bakanlığının cevabi yazısından anlaşılacağı üzere Bakanlık ile Akdeniz Üniversitesi arasında yapılan protokollerin 14.3 maddesinde araştırma sonuçlarının idarenin izni olmadan yayınlanamayacağının belirlendiği, bu durumda bakanlık izni olmadıkça araştırma sonuçlarının hukuki yollara başvurulmak suretiyle açıklanmasının sağlanmasının gerektiği, sanığın bu yollara başvurmaksızın sadece bilgilerin bakanlıkça yayınlanmamasını gerekçe göstererek açıklamayı kendisinin yapması halinde müsnet suçun unsurları itibariyle oluşacağı düşünülmekle Sanık hakkında kanuna aykırı olduğu düşünülen beraat hükmünün bozulmasına karar verilmesi kamu adına temyizen talep ve arz olunur.”

You may also like

Comments

Comments are closed.