EkonomiManşet

Sarkozy Tobin vergisine sarıldı

0

Amerikan ekonomist Tobin’in adıyla anılan Finansal İşlemler Vergisi üzerinde tartışmalar sürüyor. Brüksel’de Aralık ayında toplanan Avrupa Birliği zirvesinde verginin AB çapında uygulanması İngiltere tarafından kabul edilmeyen noktalardan biri olmuştu. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’ye göre Tobin vergisi finans sektörünün ekonomiye kendisinin verdiği hasarı onarması anlamına gelecek. Bankacılarsa verginin yalnızca belirli ülkelerde uygulanmasına karşı çıkıyor:

“Yalnızca bir ülkede finansal işlemler vergisi konulmasının manası yok. Çünkü bu durumda yatırımcılar işini yapmaya diğer ülkelere gidecek, İngiltere’ye, Almanya’ya. Yani bir manası olmayacak. Ancak Euro Bölgesi’nin tüm ülkelerinde bu vergi olursa bir mana ifade eder aksi takdirde olmaz.” (Robert HALVER, Baader Bank)

Tobin vergisi ilk olarak Sosyalistler tarafından önerilmişti fakat krizle gelinen noktada Almanya ve Fransa’da sağcı hükümetlerin sarıldığı vergilerden biri durumuna geldi. AB’ye sunulan öneri hisse senedi işlemlerine yüzde 0.1 türev işlemlerineyse yüzde 0.01 vergi getiriyor.

(en)

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.