EmekManşetMedya-İnternet

TGS Reuters’ta greve gidiyor: Hak ettiğimizi alana kadar vazgeçmeyeceğiz

0

Türkiye Gazeteciler Sendikası ile Thomson Reuters Haber Ajansı‘nın oturduğu toplu iş görüşmelerinden grev kararı çıktı. Görüşmelerde uzlaşma sağlanamaması nedeniyle Reuters’ta çalışan basın emekçileri 10 Mayıs’ta greve gitme kararı aldı. Türkiye’deki enflasyon rakamlarının hatırlatıldığı açıklamada, gazetecilere yüzde 25’in bir puan üzerinde dahi zammı reva görmeyen Reuters işverenine şöyle seslenildi:

“Bugün burada sadece grev kararımızı değil grev kararlılığımızı ilân ediyoruz. Eğer üyelerimizin hak ettikleri oranda bir ücret artışı teklifi gelmez, sorunun çözümü için Reuters işvereninden olumlu bir adım görmezsek 10 Mayıs itibarıyla da grev uygulamasına başlayacağımızı tüm kamuoyu önünde ilân ediyoruz. Gerçekleri halka duyurmakla övünmek yetmez çalışanına da bu gerçekler üzerinden yaklaşmak adil olandır. Bizler gerçeklerin peşindeki insanlar olarak o gerçeklerin bizden muaf tutulmasına asla izin vermeyeceğiz. Hak ettiğimizi alana kadar vazgeçmeyeceğiz.”

‘Yüzde 25’lik ücret artışının üzere bir puan dâhi konulmadı’

TGS tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de güvenilirliği tartışılmayan, doğru habere ulaşmanın en önemli adreslerinden birisi olan Reuters’in bu değerini yaratanın Reuters’ta çalışan gazeteciler olduğunun vurgulandı, şunlar aktarıldı:

“Ancak bugün geldiğimiz noktada maalesef bu değeri yaratan meslektaşlarımızın emeklerini görmezden gelen bir anlayış söz konusu. Türkiye son iki yıldır adı her ne kadar konulmamış olsa da ağır bir ekonomik kriz yaşamaktadır. Hemen her gün temel tüketim maddelerine gelen zamlar, bir ayda ikiye katlayan fiyatlar, tahmin edilemez bir piyasa ile karşı karşıyayız. Daha anlaşır olması için sizlere şu örneklerini vermek istiyoruz:

Patatesin kilosu geçen yıl 5 TL’yken bugün 16 TL yani yüzde 320, sıvı yağın litre fiyatı geçtiğimiz yıl 25 TL’yken bugün 52 TL yani yüzde 108 artış yaşanmıştır. Başta İstanbul olmak üzere konut kira fiyatları ise yüzde 300’leri geçen oranda artmıştır. Çalışanların ücretlerinin yarısından fazlası konut kirasına gider hale gelmiştir. Bu evlerin depreme dayanıklılığı da ayrıca tartışma konusudur.”

Tablo böyleyken Reuters işvereninin Türkiye ofisinde çalışan basın emekçilerine uygun gördüğü ücret artışının yüzde 25 olduğunun altı çizildi. Ocak 2023’te başlayan toplu iş görüşmelerinin sürecine ilişkin ise “Toplu iş sözleşmesi görüşmeleri boyunca tüm olumlu çaba ve niyetlerimize rağmen, Türkiye’de yaşanan ekonomik tabloyu kalem kalem anlatmamıza rağmen maalesef olumlu bir yaklaşım göremedik. Yüzde 25’lik ücret artışının üzere bir puan dâhi konulmadı” denildi ve eklendi:

“Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Mart ayı enflasyonu yüzde 50.51, bağımsız araştırmacıların enflasyonu yüzde 112.51 olarak açıkladığı bir ortamda Reuters işvereninin çalışanına reva gördüğü ücret artışı sadece yüzde 25’tir. Her ne kadar Reuters da dahil olmak üzere birçok haber ajansında TÜİK rakamlarının sokaktaki gerçeği yansıtmadığı yönünde sayısız haberler yapılmış olsa da bu rakamı dâhi teklif etmeyen işverene karşı söyleyeceğimiz tek sözümüz GREV’dir.”

 

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.