Sarkozy Tobin vergisine sarıldı

Amerikan ekonomist Tobin’in adıyla anılan Finansal İşlemler Vergisi üzerinde tartışmalar sürüyor. Brüksel’de Aralık ayında toplanan Avrupa Birliği zirvesinde verginin AB çapında uygulanması İngiltere tarafından kabul edilmeyen noktalardan biri olmuştu. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’ye göre Tobin vergisi finans sektörünün ekonomiye kendisinin verdiği hasarı onarması anlamına gelecek. Bankacılarsa verginin yalnızca belirli ülkelerde uygulanmasına karşı çıkıyor:

“Yalnızca bir ülkede finansal işlemler vergisi konulmasının manası yok. Çünkü bu durumda yatırımcılar işini yapmaya diğer ülkelere gidecek, İngiltere’ye, Almanya’ya. Yani bir manası olmayacak. Ancak Euro Bölgesi’nin tüm ülkelerinde bu vergi olursa bir mana ifade eder aksi takdirde olmaz.” (Robert HALVER, Baader Bank)

Tobin vergisi ilk olarak Sosyalistler tarafından önerilmişti fakat krizle gelinen noktada Almanya ve Fransa’da sağcı hükümetlerin sarıldığı vergilerden biri durumuna geldi. AB’ye sunulan öneri hisse senedi işlemlerine yüzde 0.1 türev işlemlerineyse yüzde 0.01 vergi getiriyor.

(en)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR