İfade ÖzgürlüğüKültür-SanatManşet

Şarkıcı Gülşen’e ‘ayrımcılık’tan para cezası

0

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), şarkıcı Gülşen hakkında imam hatiplilere “ayrımcılık”tan para cezasına hükmetti.

TİHEK kararını, üç imam hatip lisesi mezununun, Gülşen’in Nisan 2022’deki bir konserinde sarf ettiği cümleyle ‘ayrımcılık yasağını ihlal ettiği’ni öne sürüp kurula başvurması üzerine aldığını açıkladı.

AA’nın aktardığına göre başvuruyu inceleyen TİHEK, ‘ayrımcılık yasağının ihlal’ edildiğine hükmetti ve her bir başvurucu yönünden Çolakoğlu’na 50’şer bin lira idari para cezası verilmesini kararlaştırdı.

‘İfade özgürlüğü kapsamında değerlendirilemez’

Başvuruya konu sözlerin ‘ifade özgürlüğü’ kapsamında değerlendirilemeyeceği kaydedilen kararda, Bir sanatçı tarafından toplumun önemli bir kesimini yakından ilgilendiren bir konuda sarf edilen sözler, eleştiri ve değerlendirme sınırlarını aşarak ayrımcılık boyutuna ulaşmıştır” denildi.

Ne olmuştu?

Gülşen’in geçen sene nisanda verdiği bir konserde, orkestra arkadaşına “İmam hatipte okumuş. Sapıklığı oradan geliyor” sözlerinin yer aldığı bir video 24 Ağustos’ta Twitter’de dolaşıma sokulmuştu. Videonun yayılmasının ardından Twitter’da ‘#GülşenTutuklansın’ etiketi açıldı.  Başlatılan soruşturma kapsamında aynı gün ‘halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik‘ suçlamasıyla tutuklama kararı verildi ve Gülşen gönderildiği Bakırköy Cezaevi’nde dört gün kaldı. İstanbul 27’nci Asliye Ceza Mahkemesi tarafından 29 Ağustos’ta ev hapsi şartıyla tahliye edildi. Ev hapsi de daha sonra itiraz sonucu kaldırıldı.

İstanbul Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianamede  halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme” suçlamasıyla üç yıla kadar hapsi istendi. 21 Ekim’de görülen ilk duruşmada mahkeme, derhal beraat talebini reddetti; yurt dışı çıkış yasağının devamına karar verdi. İtiraz üzerine yurt dışına çıkış yasağı ‘güvence miktarı’ olarak 250 bin lira yatırıldığı takdirde kaldırılmasına karar verdi.

Dava sonucunda İstanbul 11. Asliye Ceza Mahkemesi Gülşen’i “halkın bir kesimini sosyal sınıf, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılama” suçundan 10 ay hapis cezasına mahkum etti. Cezanın açıklanması geri bırakıldı.

You may also like

Comments

Comments are closed.