Enerji

Sandy kasırgası ABD’de, Oyster Creek nükleer santrali kapatılabilir

0

Sandy Kasırgası ABD’ye ulaştı. Şiddetli fırtına akıllara geçen yıl Japonya’da yaşanan deprem sonrası oluşan tsunamiyi ve Fukuşima nükleer faciasını getirdi. ABD Nükleer Düzenleme Komisyonu eski başkanı Arnie Gundersen, en büyük tehlikeyi New Jersey’deki Oyster Creek santralinin arz ettiğini ifade
etti. Santralin Fukuşima’daki 1 numaralı reaktör ile aynı tasarıma sahip olduğunu hatta daha eski olduğunu vurgulayan Gundersen, reaktörün kullanılmış yakıtların depolandığı havuzlarını soğutan sistemin elektriğinin fırtına yüzünden kesilmesinin yüksek bir ihtimal olduğuna dikkat çekti. Bu ihtimal gerçekleşirse Fukuşima benzeri bir felaketin yaşanmasından endişe ediliyor. Nükleer Düzenleme Komisyonu ise Sandy fırtınasının 16 farklı nükleer santrali etkileyebileceğini doğruladı.

Öte yandan 350.org‘un kurucusu ve yöneticisi Bill McKibben, ABD’nin Doğu kıyısını vuran ve 50 milyon kişinin hayatını doğrudan etkilemesi beklenen
“Frankenfırtına” Sandy hakkında konuştu. ABD’nin DemocracyNow! radyo
kanalına konuyla ilgili bir mülakat veren McKibben, fırtınanın “doğal ve doğal olmayan unsurların bileşimi” olduğunu ve ciddi tahribat yaratacağını söyledi. McKibben, aynı yıl içinde kutuplardaki buzulların rekor hızla yok olması, tarihteki en sıcak yazın geçirilmesi ve şimdi de bu fırtınanın birlikte değerlendirilmesi gerektiğini ifade ederek, “eğer bir uyanın çağrısına ihtiyaç duyuyor idiysek, o çağrı geldi” şeklinde konuştu.

Şu ana kadar Küba ve Haiti’de 66 can alan Sandy, ABD’de de ilk belirlemelere göre 7 kişinin ölümüne neden oldu. Fırtınanın yol açtığı can kaybının yanı sıra etkilenen bölgelerde normal yaşam durdu, okullar ve işyerleri kapanırken, ulaşım durma noktasına geldi. Meteorologlara göre Sandy, ABD ana kıtasını vuran tüm zamanların en büyük kasırgası olabilir. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi NOAA, Sandy kasırgasının şiddetini 6 üzerinden 5.8 olarak değerlendirdi.

Tüm bu gelişmelere rağmen ABD’de mevcut Başkan Obama ve 6 Kasım’da
yapılacak seçimlerdeki rakibi Mitt Romney, iklim değişikliğine ilişkin
sessizliklerini koruyor. ABD’de 1984 yılından bu yana ilk defa iklim değişikliği adaylar tarafından bir seçim kampanyasında gündeme getirilmiyor.

(Yeşil Gazete, DemocracyNow!, NOAA, NYTimes)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.