Sandy kasırgası ABD’de, Oyster Creek nükleer santrali kapatılabilir

Sandy Kasırgası ABD’ye ulaştı. Şiddetli fırtına akıllara geçen yıl Japonya’da yaşanan deprem sonrası oluşan tsunamiyi ve Fukuşima nükleer faciasını getirdi. ABD Nükleer Düzenleme Komisyonu eski başkanı Arnie Gundersen, en büyük tehlikeyi New Jersey’deki Oyster Creek santralinin arz ettiğini ifade
etti. Santralin Fukuşima’daki 1 numaralı reaktör ile aynı tasarıma sahip olduğunu hatta daha eski olduğunu vurgulayan Gundersen, reaktörün kullanılmış yakıtların depolandığı havuzlarını soğutan sistemin elektriğinin fırtına yüzünden kesilmesinin yüksek bir ihtimal olduğuna dikkat çekti. Bu ihtimal gerçekleşirse Fukuşima benzeri bir felaketin yaşanmasından endişe ediliyor. Nükleer Düzenleme Komisyonu ise Sandy fırtınasının 16 farklı nükleer santrali etkileyebileceğini doğruladı.

Öte yandan 350.org‘un kurucusu ve yöneticisi Bill McKibben, ABD’nin Doğu kıyısını vuran ve 50 milyon kişinin hayatını doğrudan etkilemesi beklenen
“Frankenfırtına” Sandy hakkında konuştu. ABD’nin DemocracyNow! radyo
kanalına konuyla ilgili bir mülakat veren McKibben, fırtınanın “doğal ve doğal olmayan unsurların bileşimi” olduğunu ve ciddi tahribat yaratacağını söyledi. McKibben, aynı yıl içinde kutuplardaki buzulların rekor hızla yok olması, tarihteki en sıcak yazın geçirilmesi ve şimdi de bu fırtınanın birlikte değerlendirilmesi gerektiğini ifade ederek, “eğer bir uyanın çağrısına ihtiyaç duyuyor idiysek, o çağrı geldi” şeklinde konuştu.

Şu ana kadar Küba ve Haiti’de 66 can alan Sandy, ABD’de de ilk belirlemelere göre 7 kişinin ölümüne neden oldu. Fırtınanın yol açtığı can kaybının yanı sıra etkilenen bölgelerde normal yaşam durdu, okullar ve işyerleri kapanırken, ulaşım durma noktasına geldi. Meteorologlara göre Sandy, ABD ana kıtasını vuran tüm zamanların en büyük kasırgası olabilir. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi NOAA, Sandy kasırgasının şiddetini 6 üzerinden 5.8 olarak değerlendirdi.

Tüm bu gelişmelere rağmen ABD’de mevcut Başkan Obama ve 6 Kasım’da
yapılacak seçimlerdeki rakibi Mitt Romney, iklim değişikliğine ilişkin
sessizliklerini koruyor. ABD’de 1984 yılından bu yana ilk defa iklim değişikliği adaylar tarafından bir seçim kampanyasında gündeme getirilmiyor.

(Yeşil Gazete, DemocracyNow!, NOAA, NYTimes)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Türkiye’de kömür yatırımlardan tamamen çıkan banka sayısı 4

Türkiye’nin en büyük 17 bankasından sadece dördünün kömür yatırımlarından tamamen çıkma kararı aldı. Temiz enerji projelerine yönelmeyi taahhüt eden banka sayısı ise 12.

Yerel örgütler ‘nefes alan Türkiye’ için kömürden adil çıkış istiyor

16 yerel iklim ve çevre örgütü, COP29'a kalabalık bir heyetle katılan Türkiye'den kömürden adil bir çıkış takvimini açıklamasını talep etti.

Aktivistler ‘nükleer genişlemeye’ karşı uluslararası ortak yanıt için buluşuyor

Nükleersiz Asya Platformu bileşenleri, iklim değişikliğine bir yanıt olarak nükleer enerjinin öne çıkarılmasına karşı uluslararası bir webinarda buluşacak.

Karaburun Koruma Alanı’nda tarım alanları üzerine bir GES girişimi daha

İzmir Karaburun'da tarım alanları ve meraların, kentsel ve doğal sit alanlarının üzerine yapılmak istenen GES için yeni bir süreç başlatıldı. Bölge halkı ve çevre örgütleri tepkili.

Almanya’da rekor rüzgar ve güneş enerjisi, fosil yakıtları geride bıraktı

Almanya, 2023'ün aynı döneminde yüzde 40 olan elektriğinin yüzde 45'ini 2024'ün ilk dokuz ayında güneş ve rüzgardan elde ederek rekor kırdı.

EN ÇOK OKUNANLAR