Dünya

Salih iktidarı devredeceği anlaşmayı imzaladı

0

Yemen Devlet Başkanı Salih Körfez ülkelerince hazırlanan, iktidarı devretmesini öngören anlaşmayı imzaladı. Anlaşma Salih’e ve ailesine dokunulmazlık veriyor.

Yemen Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih yetkilerini yardımcısına devrederek iktidardan çekilmesine dair anlaşmayı Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da imzaladı.

Körfez İşbirliği Konseyi‘nin hazırladığı anlaşma görevi bırakması karşılığında Salih’e ve ailesine dokunulmazlık veriyor.

Anlaşmaya göre 90 gün içinde yapılacak seçimlere kadar Yemen bir ulusal birlik hükümetince yönetilecek. Bu sürede hükümetin başında Salih’in yardımcısı Abdurabuh Mensur Hadi olacak, Salih ise sembolik düzeyde devlet başkanlığını sürdürecek.

Anlaşmayla Yemen’de muhalefet ile Salih’e bağlı hükümet güçleri arasındaki olayların sona ermesi planlanıyordu, ancak muhalefet anlaşmadan tatmin olmadı. Muhalefet Salih’e dokunulmazlık verilmesini istemiyor.

69 yaşındaki Salih daha önce de gelen baskılar karşısında üç kez benzer anlaşmaları imzalayacağını açıklamış, ancak sonradan vazgeçmişti. 33 yıldır iktidarda olan Salih’e karşı yapılan son aylardaki gösterilerde yüzlerce kişi hayatını kaybetti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.