EkolojiManşet

Salda Gölü Koruma Derneği: Bakanlığın çalıştayının amacı göldeki tahribatı kamufle etmek

0

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından düzenlenen “Dünya’dan Mars’a Bir Pencere: Çalıştay’ı” 05-07 Haziran 2022 tarihleri arasında Burdur’da gerçekleştirilecek. Burdur’da daha önce de Salda Gölüme Dokunma Platformu 26 Ekim 2019’da bir çalıştay gerçekleştirmiş, etkinlikte Salda Gölü‘ne odaklanılmış ve ardından Salda Gölü Koruma Derneği kurulmuştu. Bakanlıkça düzenlenecek çalıştaya davet edilmediklerini duyuran Salda Gölü Koruma Derneği tarafından konuya ilişkin bir açıklama gerçekleştirildi.

Mars’a ışık tutması beklenen Salda Gölü’nde bugüne kadar yapılan ekokırımlara ve plansızlıklara işaret edilen açıklamada “Ankara merkezli himaye altındaki dernek ya da kurumların katılımı ile gerçekleştirilecek çalıştayın amacı Salda Gölü’nde yapılan tahribatı kamufle etmek ve makyajlamaktır” denildi ve şunlar aktarıldı:

‘Çalıştayın amacı gerçekten Salda Gölü’nü korumak değil’

“Yeni yapılacak olan çalıştayın amacı gölü gerçekten korumak olsaydı bu çalıştay aşağıda anlattığımız Salda Gölü’nü tahrip eden faaliyetler gerçekleştirilmeden yapılırdı. Bilim insanlarının Salda Gölü’nü gelecek nesillere doğal haliyle aktarılmasına yönelik çalıştıklarını düşünüyoruz. Bilim insanlarının bu çalıştayda yazımızı dikkate alarak faaliyet göstereceklerine inanıyoruz.”

‘Zehirli gazlar, göldeki endemik canlıları yok ediyor’

Kapalı bir havza olan Salda Gölü’ne giren kirliliğin bir daha dışarıya çıkamayacağının belirtildiği açıklamada “Gelen kirlilik göl içinde biriktirmektedir. Biriken kirlilik göl dibine çökelmekte ve canlılar için zehirli olan; hidrojensülfür, metan ve amonyak oluşturmaktadır. Oluşan bu zehirli gazlar göl içindeki endemik canlıları öldürerek yok eder. Gölde oluşan bu ekolojik değişiklik, göle gelen kuşların gelmemesine, suyundan yararlanan göl dışındaki canlıların ölmesine ve bu özel ekolojik yapıya uyum sağlayan endemik bitkilerin yok olmasına sebep olacaktır” denildi.

Salda’da Millet Bahçesi

2019’da resmi kayıtlara göre bir milyon beş yüz bin kişinin Salda Gölü’ne geldiğinin aktarıldığı açıklamada göle gelenler için zorunlu ihtiyaçlarını karşılayacak bir altyapı olmaması sebebiyle gölün çevresinin kirletildiğine değinildi. Gölde yapılan Millet Bahçesi’nin ise bölgeye daha çok insan gelmesi için yapıldığına dikkat çekildi.

‘Göl plansız programsız kullanıma açıldı’

1989’da 1. Derece sit bölgesi ilan edilen Salda Gölü’nün kısa süre sonra, Yeşilova Belediyesi’ne tahsis edilerek kullanıma açıldığının hatırlatıldığı açıklamada şunlar aktarıldı:

“Plansız, programsız kullanıma açılan Salda Gölü ve çevresi hızla kirlendi. 2019’da devleti yönetenler, kendi yönetimsizliklerini bahane ederek, göl çevresini Ö.Ç.K. bölgesi ilan ederek ve millet bahçesi projesi ile Salda Gölü çevresini yapılaşmaya açtı. İtirazlarımız, açılmış olan davalar ve kamuoyunun baskısıyla yetkililer bizlerin sayamayacağı kadar çok plan değişikliği yaptılar. ‘Çivi çakmayacağız’ dedikleri yere, kepçelerle, kamyonlarla, daldılar. Çivi yerine özel matkaplarla deldikleri hidromanyezitlere çelik kazıklar çakarak ahşap binalar yaptılar. Göl çevresindeki doğal yapı ve yeraltından gelen su yolları bozuldu. Bizler halen millet bahçesi projesinin iptal edilmesini istiyoruz. Çünkü millet bahçesi hidromanyezitlerin ve beyaz kumların üzerine yapıldı.”

Kumsal, plaj ve sahalar

Salda Gölü Koruma Derneğince yapılan açıklamada Salda Gölü’nde bugüne kadar yapılan faaliyetlere şöyle değinildi:

“Daha önce kepçe ve kamyonlarla beyaz adalar bölgesinden onlarca kamyon kumsal içeriği eskiden belediye plajı olarak bilinen yere taşındı. Alındığı yer ve taşındığı yerin doğal yapısı bozuldu, Siyonebakteri fosilleri ezildi. Kumsal içeriği geri götürüldü. Getirilen kumsal içeriği ile yol yapılmak istenen yere, kesme taşlar döşenerek aralarına mermer tozu dökülerek zorlamayla ve kamuflajla yine de yol yapıldı. Millet bahçesi denilen yere futbol ve voleybol sahaları yapıldı. Doğal Sit alanı olan bu yere bölgeye özgü olmayan lavanta ve benzeri bitkiler dikildi.”

Millet Bahçesi’nden sonra bilim merkezi

Salda Gölü’ne yapılacağı belirtilen bilim merkezinin ise millet bahçesi projesiyle beyaz adalar mevkinde yapılan ve beyaz kumsalın ortasında kalan alanın biraz gerisinde olduğu belirtilerek “Yapılan yapılar siyonebakteri fosillerinin üzerine yapılmıştır. Projede belirtilen bilim merkezi göle çok yakındır. Bilim merkezinin göle bu kadar yakın yapılması doğru değildir. Bilim merkezi çevresinde ki Yeşilova merkez, Işıklar, Niyazlar ya da Düden köylerine yapılmalıdır. Göle yakın yapılaşmadan olabildiğince kaçınılmalıdır. Mars’dan numuneler Dünya ya getirilip incelenebiliyorken, Salda gölünden alınan numunelerin de 3-5 kilometre uzaktaki bilim merkezine götürülebileceğine inanıyoruz” denildi ve eklendi:

“10 Temmuz 2019 tarihinde askıya çıkarılan millet bahçesi projesinde ‘arıtma tesisleri yapılmadan hiçbir tesis yapılamaz’ denilmektedir. Yapılan millet bahçesi projesinin arıtma tesisleri yapılmadı. Ama millet bahçesi projesi bitirilerek hizmete açıldı.”

‘Bu görüşleri hangi bilim insanları verdi?’

Bitirilen millet bahçesi projesinin imar planı davasının devam ettiğinin hatırlatıldığı açıklamada Salda Gölü’nde yapılan faaliyetler için iktidara şu soru yöneltildi:

“Millet bahçesi projesinden önce Salda Gölü çevresinde, Değirmendere ve Doğanbaba göletleri vardı. Daha sonra Salda Gölü’ne akmakta olan derelerin önüne iki tane gölet yapımına başlandı. Çevreciler bu göletlerin yapılmaması için davacı oldular. Davalar devam ederken su akmayan derelere yapılan Kayadibi göleti bitirildi. Salda göletinin yapımı devam ederken mahkeme süreçleri göletlerin yapılmaması için karar vererek sonuçlandı. Buralarda yok edilen kamu kaynaklarının hesabı sorulmadı. Yeşilova’nın Kayadibi Mahallesi ile Doğanbaba Köyü arasında Yalı mevki olarak bilinen yerde 1985’te Orman İşletmesince fidan evi olarak yapılan, sonra kullanılmadığı için virane olan ev Özel İdare tarafından kepçeler ve kamyonlar ile tadilat ve çevre düzenlemesi adı altında on dekar yerde beton ve taş duvarlardan oluşan inşaat yapıldı, garaoluk olarak bilinen çeşmenin suyunun bir kısmı buraya alındı. Bütün bu yapılanların bilim insanlarından görüş alınarak yapıldığı söyleniyor. Merak ediyoruz bu görüşleri hangi bilim insanları verdi?”

‘Bakanlık gölü korumak yerine, nasıl ranta çevireceğini düşünüyor’

Bakanlığın millet bahçesini korumadığının ifade edildiği açıklamada “Bakanlık gölü korumak yerine, nasıl ranta çevireceğini düşünmektedir. Bu bağlamda yapmış oldukları millet bahçesi işletmeleri özel şirketlere devredilerek peşkeş çekilmiştir. Bakanlığın amacı gölü korumak olsaydı, millet bahçesinden önce, göl çevresindeki yerleşim yerlerinden göle akmakta olan kanalizasyon sularının, göle gelmesini önlerdi. Göl çevresindeki yerleşim yerlerinden Yeşilova ilçesi ve Doğanbaba Köyü’nün kanalizasyon suları topraktan süzülerek, Salda Köyü’nün kanalizasyonunun suyu da açıktan dereden göle akmaktadır” denildi.

Salda Gölü, Mars ve talepler

Son olarak açıklamada “NASA tarafından Salda Gölünün Mars gezegenindeki Jezero kraterine benzediği söylenmektedir. Dünya dışı yaşamın ayak izleri salda gölünde aranmaktadır. Bu özelliğinden dolayı Salda Gölü dünyada başka eşi, benzeri olmayan özel bir yerdir. Salda Gölü yok olduğunda dünya çok büyük bir değerini kaybedecektir. Salda Gölü, dünya mirasıdır. Mutlak korunmalıdır. Salda Gölü için tam koruma istiyoruz” ifadeleri kullanılarak talepler sıralandı:

  1.  Salda Gölü’nde suya girilmesin, beyaz kumlara basılmasın.
  2. Göl çevresindeki yapılaşma durdurulsun. İmar barışı iptal edilsin.
  3. Millet bahçesi projesi iptal edilsin.
  4. Göl çevresindeki yerleşim yerlerinin kanalizasyon suları göle akıtılmasın.
  5. Salda Gölü bilim insanları için laboratuvar olsun.
  6. Salda Gölü’nden turistik amaçlı yararlanılacaksa, görsel turizm ve fotoğraf turizmi olarak yararlanılsın.
  7. Çiftçilerin zararları karşılanarak derin kuyu sondajları kapatılsın, göletlerin kapakları açılsın, susuz tarım teşvik edilsin.
  8. Salda Gölü UNESCO Dünya miras listesine alınsın.

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.