Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Kazdağları’ndan çağrı: ‘Şahinderesi’nde özelleştirmeye izin vermeyeceğiz!’

0
Şahinderesi Dayanışma Platformu

Altınoluk sakinleri, 13 Aralık 2023’te Şahinderesi Kanyonu girişinde toplandı ve “Şahinderesi‘nin özelleştirilmesine izin vermeyeceğiz” diyerek alanın özelleştirilmesine karşı çıktı.

Şahinderesi Dayanışma Platformu‘nun çağrısıyla gerçekleşen kitlesel basın açıklamasında 2000’den fazla kişi bir araya geldi. Platformun öncülük ettiği yürüyüş, kanyonun önünde yapılan basın açıklaması ile devam etti.

Yapılan basın açıklamasında, “Alanın halkın ücretsiz olarak kullanımına açık olması gerekirken, ihaleyle özel ve paralı hale getirilmesine karşı çıkıyoruz” denildi.

Şahinderesi Dayanışma Platformu

Dünyanın en çok oksijene sahip ikinci bölgesi

Şahinderesi Kanyonu, Kazdağları içinde yer alıyor ve Avrupa’daki Alp dağlarından sonra dünyada en çok oksijene sahip ikinci bölge olarak biliniyor. Özellikle akciğer hastaları için şifa kaynağı olan bu alan, uzun yıllardır yöre halkı ve ziyaretçiler tarafından yoğun olarak kullanılıyor. Sabahları spor ve yürüyüşler yapılan, yazları serinlemek için sıkça uğranan bu alan, Altınoluk’un tek mesire yeri. Ancak Doğa Koruma ve Milli Parklar idaresinin özelleştirme kararı, bu doğal alanın halkın elinden alınmasına yol açabilir.

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği‘nin Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü‘ne yaptığı başvuruya verilen yanıtta, Kazdağı Milli Parkı‘nın tel ihata ile çevrildiği ve mesire alanının işletmecilik ihalesine çıkarılacağı belirtildi.

Şahinderesi Dayanışma Platformu, mesire alanının halka kapatılıp parası olanın yararlanacağı bir yer haline dönüştürüleceği yönündeki bu yanıta şiddetle itiraz etti.

Şahinderesi Dayanışma Platformu

Kazdağı Derneği Başkanı Doğan: Ormanları talen edenlere karşı mücadeleyi sürdüreceğiz

Ormanlar nasıl korunur? – İbrahim Özdemir

Şahinderesi Dayanışma Platformu‘nun kurulduğu duyuruldu ve Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Siteler Birliği Derneği ve Edremit Çevre Derneği adına konuşmacılar dayanışma dileklerini aktardı. Yörede yaşayan vatandaşlar da Şahinderesi ile ilgili duygu ve düşüncelerini dile getirerek, alanın özelleştirilmesine ve paralı hale gelmesine karşı olduklarını belirttiler. Etkinlik, halk sanatçısı Veysel Kaya’nın türküleri ve çekilen halaylarla sona erdi.

Şahinderesi Dayanışma Platformu: ‘Mücadeleye devam’

Edremit Demokrasi Platformu‘nda kurulan çalışma grubu, alanda incelemeler yaparak, konuyu kamuoyuna duyurmuştu. 2 Aralık 2023 tarihinde Altınoluk’ta yapılan halk toplantısına 250 kişi katılmıştı. Bu toplantıda “Şahinderesi Dayanışma Platformu”nun kurulması kararlaştırıldı ve 20 kişilik bir yürütme kurulu seçildi.

Platform, Şahinderesi Kanyonu’nun ticarileşmesine karşı mücadele etmek için çeşitli eylemler planladı. İmza kampanyası başlatıldı, broşürler hazırlandı ve 5 günde 2360 imza toplandı. 13 Aralık 2023’te yapılan kitlesel basın açıklamasıyla halkın tepkisi gösterildi ve mücadeleye devam edileceği vurgulandı.

Platformun basın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

‘’Şahinderesi bize rağmen ranta açılamaz. Alanın halkın ücretsiz olarak kullanımına açık olmak şartı ile gerekli düzenlemelerin yapılmasından hiçbir itirazımız yok. Ancak ihaleyle özel ve paralı hale getirilmesine, ranta açılmasına, halkın ücretsiz kullanımına kapatılmasına, betonlaşmasına, hele hele tel örgülerle bütünlüğünün bozulmasına karşıyız ve buna müsaade etmeyeceğiz.

Bizler, Şahinderesi’nden halkın ücretsiz olarak yararlanmaya devam etmesi için yetkili kurumlarla görüşmeye başladık. Altınoluk’un tek mesire alanının ranta açılmaması izin vermeyeceğimizi ve yaşam alanlarımızın kısıtlanmasına rıza göstermeyeceğimizi anlattık. İmza kampanyamızı başlattık. 5 günde 2360 imza topladık. Kurumlar önünde de basın açıklamalarımızı sürdüreceğiz.’’

You may also like

Comments

Comments are closed.