Sağlık-Sen: Altı ayda 231 sağlık çalışanı şiddete maruz kaldı

Yaşanan şiddet olayları sebebiyle sadece 82 kişi tutuklanırken, 160 saldırgan hakkında da hiçbir işlem yapılmadı. 

Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Sağlık-Sen) kamuoyuna yansıyan olayları esas alınarak hazırladığı 2020 yılı Temmuz-Aralık Sağlıkta Şiddet Raporu‘nu yayımladı.

Rapora göre, altı aylık zaman dilimde 117 şiddet olayı yaşandı. 361 saldırgan bu şiddet olaylarının sorumlusuyken, 231 sağlık çalışanı da saldırılara maruz bırakıldı.

Şiddet olaylarının 19’u sözlü, 94’ü fiili ve sözlü, dördü ise taciz şeklinde gerçekleşti.

Saldırganların 41’ini hastalar, 51’ini hasta yakınları, sekizini yöneticiler, 17’sini ise diğer grupta yer alanlar oluşturdu.

Sadece 82 kişi tutuklandı

Yaşanan şiddet olayları sebebiyle 82 kişi tutuklandı. Bir saldırgan ise bulunduğu kamu görevinden alındı. Saldırganların üçü hakkında yakalama kararı verildi.

Bunun yanında 115 kişinin ifadeleri alınıp serbest bırakıldı, 160 saldırgan hakkında da hiçbir işlem yapılmadı.

Olayların 62’si hastanede, 17’si aile sağlık merkezlerinde, ikisi eczanede, 36’sı saha çalışamalarında yaşandı.

Şiddete maruz bırakılanların 48’i hekimken, 37’si hemşire, 26’sı 112 çalışanı, 23’ü güvenlik görevlisi, 12’si filyasyon çalışanı, dördü eczacı, 81’i de farklı alanlarda görev yapan sağlık çalışanları oldu.

Altı aylık süre boyunca mahkemelerde görülmekte olan davaların da 11’i karara bağlandı. Buna göre beş saldırgana 71 bin 440 TL para cezası, bir kişiye 304 gün adli para cezası, iki saldırgana da 31 yıl 8 ay hapis cezası verildi. Geri kalan davalarda da mahkeme, failler hakkında çeşitli cezalar verdi.

‘Şiddeti önleyecek tedbirler hayata geçmeli’

Hazırlanan raporu değerlendiren Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, şiddetin önlenmesi için ailelere, okullara, medyaya ve kurumlara büyük görev düştüğünü belirterek şunları söyledi:

Şiddetin önlenmesine yönelik çeşitli adımlar atıldı. Bu kapsamda Nisan ayında çıkartılan yasa ile cezalar artırıldı. Lakin gelinen noktada sağlıkta şiddet olaylarında herhangi bir azalma görülmedi. Asıl amaç şiddeti önleyecek tedbirleri hayata geçirmek olmalı. Bu da anlayışların değişmesiyle, zihinlerin gelişmesiyle olur. Bunun da yolu, toplumsal olarak topyekün mücadeleden geçiyor. Ne yazık ki dizilerin, filmlerin çoğu şiddeti özendiriyor. Özendirme unsurları, önleme çalışmalarından fersah fersah önde gidiyor. Makas çok açık. Bu açığı hızlıca kapatmak ve tersine döndürmek mecburiyetindeyiz. Şiddeti önlemek için, toplumu bilinçlendirmek için çalışmalar yapılmalı. Şiddet hastanede bir yere kadar önlenir. Ailelere, okullara, medyaya, kurumlara büyük görevler düşüyor. Çok geç olmadan, bu olaya radikal bir şekilde herkes el atılmalıdır. Sağlık çalışanlarının fedakârlığı, hayati mücadeleleri şiddetle gölgelenmemeli.”

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

[COP29] Türkiye’nin iklim politikaları performansı bu yıl da ‘düşük’

Bu yılki İklim Değişikliği Performans Endeksi'nde 53'üncü sırada yer alan Türkiye’de yenilenebilir enerji kapasitesi artarken, bunun fosil yakıtları ikame etmediği vurgulanıyor.

[COP29] 25 ülke ve AB’den ‘Yeni kömüre hayır’ eylem çağrısı

Avustralya'nın 'eylem çağrısı'na ilk yanıt veren ülke olmasının ardından OECD ülkeleri içerisinde yeni kömür santrali inşa eden sadece Türkiye ve Japonya kaldı.

Alaplı’daki doğal gölün bitmeyen çilesi: Şimdi de hafriyat ve moloz yığılıyor

Eski taş ocaklarının çukurunda kendiliğinden oluşan ve içinde yaşayan balıklarıyla canlı bir göl haline gelen Alaplı Gölü'nü yok etme girişimlerine bir yenisi eklendi.

Karacasöğüt’te 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı’na marina için ÇED gerekli değilmiş

Marmaris'te 1. Derece Arkeolojik Sit alanına yat iskelesi ve turizm tesisi projesine valiliğin verdiği 'ÇED gerekli değil' kararı İdare Mahkemesi'nce de uygun bulundu.

[COP29] Petrol zengini Suudi Arabistan müzakereleri sabote ediyor

Suudi Arabistan delegeleri, Bakü'deki iklim zirvesinde fosil yakıtlardan uzaklaşma, adaptasyon, iklim taahhütleri gibi kritik konulardaki müzakereleri her fırsatta engelliyor.

EN ÇOK OKUNANLAR