ManşetSağlıkTürkiye

Sağlık çalışanlarına şiddete tepki: Aile sağlığı merkezleri beş gün çalışmayacak

0

Kocaeli’nde üç aile hekiminin hasta yakınları tarafından şiddete uğramasının ardından aile hekimleri, bugün itibariyle beş gün iş bırakıyor.

Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Mengücük, sağlıkta şiddetin artık sağlıkta teröre dönüştüğünü belirterek, “Sağlık Bakanlığı’nın kınama dışında daha etkin ve caydırıcı çözümler bulmasını istiyoruz” dedi.

Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası’ndan (AHASE) yapılan açıklamada ise, “9 Ekim’de (bugün) Kocaeli’nde gerçekleşecek iş bırakma eylemini Türkiye genelinde uygulama kararı aldığımızı deklare ediyoruz. Sonuç alınmazsa eylemlerimiz paydaş federasyon ve STK’lerle birlikte artarak devam edecektir” denildi.

Kocaeli’nde sağlık Sen Kocaeli Şubesi’nin söz konusu aile sağlığı merkezi önünde yaptğı basın açıklamasında “bu tür olaylara artık dur demenin zamanının geldiğine” Sağlık-sen Genel Başkan Vekili Durali Baki’nin de katılımı ile gerçekleşen basın açıklamasına Sağlık-Sen Kocaeli Şube Başkanı Erdal Yıldırım, sendika temsilcileri, üyeler ve sağlık çalışanları katıldı.

‘Cezalar harfiyen uygulanmalı’

Baki yaptığı açıklamada, “Hep birlikte sağlık çalışanlarına sahip çıkmak zorundayız. Sağlık çalışanlarının itibarlarının geri verilmesini talep ediyoruz. Bu şiddeti yapanların yanına kar kalmamasını haykırıyoruz. Artık dur demenin zamanı geçmiştir. Artık cezaların harfiyen uygulanması gerekmektedir. Sağlık çalışanlarımızın yanında bu yapılan haksızlığın ve şiddetin karşısındayız ve yakınen takip edeceğiz” dedi.

Bir milyondan fazla sağlık çalışanının vatandaşlarımızın sağlığı, mutluluğu ve yaşam kalitesi için gece gündüz gayret gösterdiğini söyleyen Baki, “Sağlık hizmetleri , kamu adına sunulan bir hizmettir, sağlık çalışanları da kamu hizmeti sunmaktadır. Sağlıkta şiddet aynı zamanda kamu hizmetine karşı yapılmış bir eylemdir. Sağlık çalışanına şiddet topluma karşı yapılmış utanç verici bir durumdur” diye konuştu.

‘Şiddetin mazereti olmaz’

Şiddet olaylarının faillerinin genelde hasta ya da hasta yakınları olmasının kendilerini derinden üzdüğünü belirten genel başkan vekili şunları söyledi:

“Şiddetin mazereti olmadığı gibi küçüğü büyüğü, hafifi ağırı da olamaz; şiddet şiddettir kınanmayı, üzerine gitmeyi ve yapanın yanına kar bırakmamayı gerektirir.

Sağlıkta memnuniyetin %80’lere ulaştığı bir noktada, her zorluğa rağmen görevini en iyi şekilde ifa eden sağlık çalışanına şiddet kesinlikle kabul edilemez. Sağlıkta yaşanan şiddete yol açan temel nedenler ortadan kaldırılmadan, koruyucu, önleyici çözümler bulunmadan kınamacı yaklaşımlarla yetinerek bu sorun çözülemez. Çözüm için kamuoyu ve kamu otoritesi bir araya gelmelidir”

Ne olmuştu?

Kocaeli’nin Körfez ilçesinde Fatih Aile Sağlığı Merkezi‘nde görev yapan üç doktor hasta ve yakınları tarafından darbedilmişti. Boğazı sıkılan bir doktor bayılırken diğer iki doktorun vücutlarının çeşitli bölgelerinde darp izleri, yara, diş ısırıkları ve morluklar tespit edilmişti.

Doktorlar, olayın ardından darp raporu alırken, iki kişi de gözaltına alınmıştı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.