Tutuklu bulunan Rusya’nın muhalif lideri Alexei Navalni‘nin serbest bırakılması ve haftalardır açlık grevinde olan siyasetçinin uygun tıbbi bakımı alması için başlayan protestolarda bin 700’den fazla kişinin gözaltına alındığı açıklandı.
Navalni, geçtiğimiz günlerde sağlık durumunun kötüleşmesi üzerine hastaneye kaldırılmıştı.
Onbinlerce kişi protestolara katıldı
Navalni destekçileri, dün Rusya’nın birçok şehrinde gösteriler düzenledi. Rusya İçişleri Bakanlığı, gösterilerin yasal olmadığına dair uyarılarda bulundu.
Polis tarafından verilen bilgilere göre, sadece başkent Moskova‘da gösterilere 6 bin kişi katıldı. Navalni’nin YouTube kanalında göstericilerinin sayısının açıklanan rakamdan 10 kat fazla olduğu söylendi.
Polis tarafından paylaşılan bir diğer bilgiye göre, St. Petersburg‘daki gösteriye en az 4 bin 500 kişi katıldı. Ülkenin doğusundaki Ural bölgesi ve Sibirya‘daki toplam 29 kentte yaklaşık 14 bin kişinin gösterilere katıldığı belirtildi.
Protesto gösterileri gerçekleştiği sırada ulusa sesleniş konuşması yapan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Navalni’yle ilgili hiçbir açıklamada bulunmadı.
Binden fazla gözaltı
Siyasi gözaltı ve tutuklamaları takip eden OVD-Bilgi izleme grubu, polisin perşembe sabahı 97 şehirde bin 783’ten fazla kişiyi gözaltına alındığını duyurdu.
Navalni’nin basın sekreteri Kira Yarmysh gözaltına alınan isimler arasında yer alırken; insanları izinsiz mitinglere katılmaya çağırdığı iddiasıyla da 10 günlük hapis cezasına çarptırıldı.
Navalni’nin yardımcısı Lyubov Sobol’un da Moskova’daki miting öncesinde gözaltına alındığı açıklandı.
Sağlık durumu kötü
Navalni, tıbbi hizmetlerden yararlanma talebiyle 31 Mart’ta cezaevinde açlık grevine başladığını açıklamıştı. Durumu kötüleşen Navalni, pazartesi günü cezaevinin hastanesine nakledildi.
İnsan hakları görevlisi Tatyana Moskalkova, Navalni’nin cezaevi hastanesi mensubu olmayan hekimler tarafından muayene edildiğini açıklamıştı. Navalni’yi muayene eden doktorlar da siyasetçinin sağlık durumunun kötüleştiğini ifade etmiş, kalbinin durabileceği uyarısında bulunmuştu.
Birleşmiş Milletler (BM) uzmanları da muhalif siyasetçinin hayatından endişe edildiğini belirtmiş, hayatının ciddi tehlikede olduğu kaydedilmişti.
Ne olmuştu?
Muhalif politikacı, geçtiğimiz yaz Sibirya’da bulunduğu sırada Sovyetler Birliği döneminde üretilen Noviçok grubundan bir madde ile zehirlenmiş ve ardından Almanya’ya götürülerek tedavi edilmişti. Yaklaşık beş aylık tedaviden sonra ülkesine dönen Navalni, daha önce hakkında verilen şartlı tahliye kararını ihlal ettiği gerekçesiyle Moskova’da havaalanında gözaltına alınmış, aynı gerekçeyle 3,5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.