DünyaManşet

Rusya’nın muhalif lideri Navalni, tedavi hakkı engellendiği için açlık grevinde

0

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin karşıtı 44 yaşındaki Rus siyasetçi Aleksey Navalni, tutuklu bulunduğu hapishanede doktor ve ilaç hakkı engellendiği için açlık grevine başladı.

Instagram üzerinden yayınlanan bir mesajda muhalif lider Navalni “Yasaya uyulması ve doktorumla görüşmeme izin verilmesi talebiyle açlık grevine başladım” dedi.

Avukatları ve doktorları endişeli

Sol bacağında his kaybı yaşadığını söyleyen Aleksey Navalni, “Tıbbi yardım yerine uykusuz bırakılarak işkenceye maruz kalıyorum (her gece beni sekiz kez uyandırıyorlar)” dedi.

Navalni’nin bel ağrıları çektiği, ağrının sağ bacağına vurduğu ve felç benzeri semptomlar gösterdiği belirtilirken, doktorları ve avukatları Navalni’nin sağ bacağını kaybedeceğinden endişe ettiklerini ifade etti.

Hekimler İttifakı’ndan açık mektup

Rusya’da bağımsız bir sendika olan Hekimler İttifakı kamuoyuna açık bir mektup yazmış ve ceza infaz yetkililerinden Navalni’ye hemen tıbbi yardımın ulaştırılmasına izin verilmesini istemişti.

Ayrıca, mektupta ceza infaz kurumunun tedaviye izin vermeme ve uykusuz bırakma tutumunun işkence anlamına geleceği de belirtilmişti.

Kurum açıklama yaptı

Rusya haber ajansı Interfax‘a açıklama yapan kurum yetkilileri ise muhalif liderin “Sağlık durumuna göre gerekli olan tüm tıbbi yardımları aldığını” iddia etti.

Açıklamada, diğer tutukluların gece kontrollerinden rahatsız olmadıkları dile getirilirken, gardiyanların tutuklu ve mahkumların “Kesintisiz sekiz saatlik uyku hakkına sıkı sıkıya riayet ettikleri” ileri sürüldü.

Ne olmuştu?

Muhalif politikacı, geçtiğimiz yaz Sibirya’da bulunduğu sırada Sovyetler Birliği döneminde üretilen Noviçok grubundan bir madde ile zehirlenmiş ve ardından Almanya’ya götürülerek tedavi edilmişti. Yaklaşık beş aylık tedaviden sonra ülkesine dönen Navalni, daha önce hakkında verilen şartlı tahliye kararını ihlal ettiği gerekçesiyle Moskova’da havaalanında gözaltına alınmış, aynı gerekçeyle 3,5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.