DünyaManşet

Ukrayna’nın Rus işgali altındaki dört bölgesinde referandum sürüyor

0
Fotoğraf: Alexander Ermochenko / Reuters

Ukrayna’nın doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki Donetsk ve Luhansk (Donbas), Zaporijya ve Herson bölgelerinde Rusya Federasyonu’na katılmak için düzenlenen referandumlar bugün üçüncü gününde.

Yedi aylık Rus işgalinin ardından düzenlenen ferandumun sonucunda Rusya’nın bu bölgeleri ilhak ederek 2014’te ilhak ettiği Kırım‘a katması bekleniyor. Ayrıca, ilhak edilecek bölgelerin savunması için Rusya tarafından stratejik nükleer silahlar yerleştirileceği endişesi de bulunuyor.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, iki gün önceki açıklamasında  referandumların ardından bölgelerin Rusya’ya katılmalarıyla ilgili sürecin “hızlı” şekilde ilerleyeceğini söyledi.

Peskov ayrıca Rusya’ya katılım için “evet” kararı çıkması halinde Rus Anayasası’nın bu bölgelerde derhal yürürlüğe gireceğini belirtti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin‘in geçen hafta ulusa sesleniş konuşmasına açıkladığı referandum, dünya liderleri tarafından şimdiden reddediliyor.

Ukrayna, işgal altındaki bölgelerde yapılan ‘sahte referandumların’ hiçbir şeyi değiştirmeyeceğini’ belirtirken Batılı pek çok lider de referandumu tanımayacağını söylemişti.

2014 yılında Kırım’ın ilhakının ardından düzenlenen referandumun sonucu da dünyanın çoğu ülkesi tarafından tanınmıyor.

Putin Rusya’da ‘kısmi seferberlik’ ilan etti, Donbas’ta işgal altında referandum yapılacak

Öte yandan hafta sonu boyunca süren referandum Rus askerlerinin gözetiminde devam etti.

Luhansk valisi Serhiy Haidai, oylamanın silah namlusu altında sürdüğünü söyleyerek ve Moskova yanlısı yerel yetkililerin seçim yetkililerinin yanında silahlı güçler gönderdiklerini ve  karşı oy kullananların isimlerini not aldıklarını ileri sürdü.

Rusya basınına göre bu yetkililer yarına kadar kadar taşınabilir sandıklarla kapı kapı gezecek.

Rusya, 750 bin kayıtlı kişinin referandumda oy kullanacağını iddia ediyor. Ancak bölgede yaşayan sakinlerin bir kısmının evini terk ettiği belirtilirken, yerel halkın referandumlar öncesinde baskıya maruz kaldığını ve bazılarına rüşvet verildiğini söylemişti. 

Rus birlikleri ve yerel ayrılıkçı güçler Luhansk bölgesinin tamamını, Donetsk bölgesinin ise yarısından fazlasını kontrol ediyor.

Görsel: AA

Ukraynalı yetkililer, Rus işgali altındaki dört bölgenin sakinlerine, oy kullanmaları halinde cezai yaptırımla karşı karşıya kalacaklarını bildirdi ve bölgeden ayrılmalarını tavsiye etti.

Moskova yanlısı ayrılıkçılar ‘Kırım’ı ilhakından beri bu bölgelerin de Rusya’ya katılma hayaliyle yaşadığını’ iddia etse de Batı medyasının konuştuğu yerel sakinlerin açıklamalarına göre halk, Rusya’nın burayı ilhak edip Putin’in yakın zamanda ilan ettiği seferberlik için buradan asker toplayacağından endişe ediyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.