Doğa MücadelesiManşetYerel

Rize Güneysu’daki Alicik HES projesine mahkemeden onay

0

Haber: Gençağa Karafazlı

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın memleketi Rize Güneysu ilçesinin Gürgen Köyü‘nde yapılmak istenen Alicik Hidroelektrik Santrali’ne (HES) mahkemeden onay geldi.

Daha önce 2010 yılında iptal edilen ve 2021 yılında çok az değişiklikle tekrar sunulan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu mahkeme tarafından olumlu bulundu.

Alicik HES projesi

Alicik HES projesi

‘Danıştay’a başvuracağız’

17 Şubat tarihinde Rize Adliyesi’nde görülen duruşmanın sonucu 12 gün sonra açıklandı. Bölge halkı, ‘Bu dava burada bitmez, Danıştay’a başvuracağız” diyerek karara tepkilerini gösterdi.

Mahkemenin kopyala yapıştır yöntemiyle yaşam savunucularını üzen bir karar verdiğine dikkat çeken Handüzü Yaylası Kültür ve Tabiat Varlılarını Koruma Derneği başkanı Ceyhun Kalender mahkemenin kararını “Küresel sermayenin, şirketin, ortaklarının, destek veren siyasilerin, muhtarların ve yandaşlarının gözü aydın olsun. Kazandılar ama şimdilik” sözleriyle eleştirdi.

‘10 yılda ne değişti?’

Daha önce projeye dava açıldığını hatırlatan Kalender, “2010’da Alicik HES Projesine dava açmıştık. O tarihte yapılan bilirkişi raporuna göre Rize İdare Mahkemesi projeyi iptal etmişti. Peki, aradan geçen 10 yıl zarfında ne değişti? Aynı HES, aynı köy… Hatta değiştirilen ÇED Raporuna göre çok daha olumsuzluklar içeren bir proje hayata geçirilmek isteniyordu” dedi.

“Şirket 2010’da iptal edilen ÇED Raporunu sözde revize ederek, kopyala yapıştır yöntemiyle yeniden düzenledi” diyen Kalender, projenin vatandaşlardan gizleyerek, bilgilendirme toplantısı yapmadan hayata geçirilmek istendiğini söyledi.

Açıklanan karar sonrası davanın avukatları da yetersiz su debisine rağmen hangi bilimsel kararla bu derenin üzerine HES kurulabileceğine karar verildiğini sordu. Mücadelenin devam edeceğini belirten avukatlar mahkeme kararını Danıştay’a taşıyacaklarını belirtti.

You may also like

Comments

Comments are closed.