Koronavirüs SalgınıManşetYerel

Rize-Artvin Tabip Odası Başkanı Kazım Şahin: Hasta seçmek zorunda kalacağız

0

Haber: Gençağa Karafazlı

Rize‘nin koronavirüs salgınıyla ilgili durumu hakkında bilgi veren Rize-Artvin Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Kazım Şahin, ilde yoğun bakımlardaki doluluk oranının yüzde 100’e yaklaştığını, hem hasta sayısında hem de vaka sayısında mart ayına göre ciddi artış yaşandığını, durumun böyle devam etmesi halinde hasta seçmeye başlamak zorunda kalacaklarını ifade etti.

Rize Sağlık Müdürlüğü yetkilileri de, ildeki vaka artışları ve hastanelerin yoğun bakım ünitelerindeki hizmet yükünün artmasından dolayı yurttaşların zorunlu olmadıkça hastanelere gelmemesini istemişti.

‘Hastalananların sorumluluğu kime yüklenecek?’

Aşılama yapılmadan okulların açılmasının yanlış olduğunu ve yetkililere yaptıkları uyarıların ciddiye alınmadığını dile getiren Doç. Dr. Şahin, şu açıklamalarda bulundu:

Şubat ve Mart ayları başında defalarca yetkililere uyarı yapmamıza rağmen, aşılama olmadan okulların bazı sınıflarında yüz yüze eğitimlere başlandı.

Geldiğimiz noktada eğitime yeniden ara verildi. Bu arada hastalanan ve vefat edenlerin sorumluluğu kime yüklenecek? Canla başla çalışan sağlık çalışanlarının durumu salgının başlangıç dönemine dönmüş vaziyette. Bütün bunlar zamanında söylenen tedbirleri uygulamayan ve ‘Her şeyi biz biliriz’ mantığıyla yürütmeye çalışan yetkililerin vurdumduymazlığından kaynaklanmaktadır.”

‘Tam kapanma olmalı’

Doç. Dr. Kazım Şahin, artan koronavirüs vakalarına karşı çözümün belli bir süre için tam kapanma olması gerektiğini kaydetti:

Çözüm belli bir süre, zincir kırılana kadar tam kapanma olmalıdır. Bunu ilimiz için yapamıyorsak, Rize’ye giriş çıkışların mutlak kontrolü gerekir.

Çay için il dışından gelecek işçi ve üreticilerden PCR istenmeli, geldikten sonra da 10 gün karantinada tutulmaları gerekir düşüncesindeyim. Bu arada toplumun kendisinin de gerekli hassasiyeti göstermesi gerekir.

Zorunlu olmadıkça dışarı çıkılmamalı, zorunlu hallerde de erkenden eve dönülmelidir. Mümkün olduğunca toplu taşıma kullanılmamalı, kalabalık toplu ulaşım araçlarına binilmemeli. Maskesiz kesinlikle dışarı çıkılmamalı. Eve döndükten sonra el temizliği mutlaka yapılmalı, günde birkaç kez gargara ile boğaz temizliği yapılmalı.”

You may also like

Comments

Comments are closed.