İklim KriziManşet

Reform adaylarının iklim inkarcılığı halkın güvenini ve demokrasiyi tehdit ediyor

0

İngiltere 4 Temmuz perşembe günü sandığa gidiyor. Beş yılda bir gerçekleştirilen ve bu yılın sonbahar aylarında gerçekleşmesi beklenen genel seçim, başbakan Rishi Sunak‘ın kararıyla erkene alındı.

Seçimlerde Avam Kamarası için 650 üye seçilecek ve çoğunluğu elde eden parti, yeni hükümeti kuracak.

Sol ve merkez iklim kriziyle mücadeleyi hedefliyor

Sol ve merkez partiler iklim kriziyle mücadele etmek için net sıfıra geçiş planları doğrultusunda ekonomik planların revize edilmesi ve yaşam maliyeti krizinin temel nedeni olarak fosil yakıt maliyetlerinin ele alınması gibi konulara öncelik verdi.

Anketlere göre ön sırada gelen İşçi Partisi, İngiltere’nin temiz enerji alanında bir süper güç olmasını hedefliyor. Liberal Demokratlar düşük gelirli hanelerin enerji harcamalarını düşürmek için net sıfır taahhütlerinde bulunuyor. Yeşiller Partisi ise daha hızlı ve iddialı bir yeşil geçiş için servet vergisi getirileceğini söylüyor.

Mevcut iktidar Muhafazakar Parti iklim taahhütleri konusunda sınıfta kalıyor. Başbakan Sunak, daha hırslı bir iklim eylemini desteklemesi gerekirken net yeni fosil yakıtlı arabaların yasaklanma tarihini 2030 yılından 2035’e ertelemek gibi tartışmalı kararlar aldı. Ancak iklim değişikliği konusundaki en gerici tutumu gösteren parti Reform UK oldu oldu.

Sağ popülist Reform’un manifestosundan iklim inkarcılığı çıktı

Seçim kampanyaları boyunca sağ popülist Reform partisinin iklim krizini inkar etmesi ve iklim değişikliği politikalarının elit grupların çıkarlarına hizmet etmek için öne atılan aldatmacalar olduğunu savunması çevreci gruplar ve bilim insanları arasında endişelere yol açtı.

The Guardian‘ın yaptığı bir sosyal medya analizi, seçimlere katılan Reform adaylarından en az 30’unun insan kaynaklı iklim değişikliğinin bir aldatmaca olduğuna yönelik paylaşım yaptığını ortaya çıkardı.

Bu paylaşımlardan bir kısmı ikim değişikliğine emisyonların neden olduğuna dair şüpheleri yansıtırken bazıları iklim değişikliğinin gerçek olmadığını iddia ediyor.

CO2 artışını maskeleyen grafikler: İklim inkarcılığı ve gerçek bilim arasındaki farklar

Aldatmaca veya elitlerin oyunu olduğu iddia ediliyor

Sosyal medyada iklim değişikliğine insan faaliyetlerinin yol açmasını bir aldatmaca olduğunu öne süren birçok paylaşım yapılıyor. Kimileri iklim değişikliği anlatılarının küresel elitlerin çıkarlarına hizmet etmek için çıkarıldığını savunan komplo teorileri öne sürüyor.

Reform adaylarının sosyal medya paylaşımlarının analizi de son iki yıldır onlarca adayın insan kaynaklı ısınmayı inkar eden içerikler paylaştığını gösterdi. Üstelik bu mesajları paylaşan adaylardan bazılarının kendi seçim bölgelerinde kazanmaları bekleniyor.

Adaylar bu görüşlerini resmi etkinliklerde de dile getirdi ve destek gördü. Haziran ayındaki bir etkinlikte parti başkanı Richard Tate, karbonsuzlaşmanın iklim değişikliğini azaltmayı sağlayacağını önermenin “gülünç” olduğunu söyledi.

Partinin tek milletvekili Lee Anderson ise kömürün sürdürülebilir bir enerki kaynağı olduğunu ve yalnızca ucubelerin karbonsuzlaşmayı önemsediğini söyledi.

İnkarcılar arasında kazanması muhtemel adaylar bulunuyor

Anketlere göre milletvekili sandalyelerini kazanması öngörülen beş adaydan üçü, yalnızca net sıfır hedeflerine şüpheyle yaklaşmıyor aynı zamanda iklimin insan faaliyetleri yüzünden değiştiğini tamamıyla inkar ediyor.

Stephen Conlay’ın kampanyasını yürüten bir Reform UK Basildon & Billericay sosyal medya hesabı, iklim değişikliğinin insanlık için fayadalı olacağını savunan ve karbondioksit emisyonlarının küresel ısınmaya yol açtığını inkar eden bir mesaj paylaştı.

Louth & Horncastle‘da önde giden adaylardan Sean Matthews da insanların yol açtığı karbondioksit emisyonlarının iklim kriziyle hiçbir ilgisinin olmadığını iddia etti.

Great Yarmouth‘ta kazanması beklenen eski Avrupa Parlamentosu üyesi Rupert Lowe ise iklim değişikliğinin hiçbir kanıtı olmadığını söyledi.

‘Karanlık güçler ve İlluminati çevre gruplarını kontrol ediyor’

Reform’un eski Londra belediye başkan adayı Howard Cox, iklim krizi söylemlerinin arkasında karanlık güçlerin bulunduğunu iddia eden bir filmin galasına katılacağına dair bir paylaşım yaptı. Cox, takipçilerini iklim krizini bir aldatmaca olarak tanımlayan filmi izlemeye ve gerçeği anlamaya davet etti. Ancak daha sonra bu paylaşımını sildi.

Southend East ve Rochford adayı Leslie Lilley ise UNESCO ve çevre gruplarının İlluminati tarafından kontrol edildiğini iddia eden bir şema paylaştı.

Leeds West ve Pudsey’den Andrea Whitehead de iklim değişikliğinin küreselciler ve sosyalistler tarafından özgürlüklerimizi vergilendirmek, kontrol etmek ve ortadan kaldırmak için uydurulan bir felaket olduğunu öne sürdü. Bicester ve Woodock adayı Augistine Obodo da Whitehead’in sosyalist ve küreselcilere yönelik iddialarını destekleyen birçok mesaj yayınladı.

Paylaşımlar parti manifestosunu yansıtıyor

Reform partinin manifestosunda da ülkenin ‘net sıfır taahhütlerinden kurtarılması’ vaat ediliyor.

London School of Economics (LSE) Grantham İklim Değişikliği ve Çevre Araştırma Enstitüsü‘nün politika ve iletişim direktörü Bob Ward, reform adaylarının kamuoyuna yaptığı yorumların, partinin iklim inkarcılığının bir yansıması olduğunu söyledi.

Ward, “Bu, bilimsel açıdan cahilce bir yaklaşım. Ülke genelinde insanlar iklim değişikliğinden acı çekerken bu adaylar onları temsil etmeye uygun değil” dedi.

Siyasi sağın iklim inkarcılığının bir sonraki parlamentoda etkili bir iklim eylemi için alıncak kararları engelleyebileceği yönündeki endişelerini dile getiren Ward, “Gerçekleri kabul etmeden güvenilir bir aday olamazsınız. Tartışmanın iklim eylemi üzerine olması gerekiyor” diyerek gözlerini ve kulaklarını gerçeklere kapatan insanların bu tartışmalar için güvenilir olmadığını belirtti.

LSE’nin farklı bir paylaşımında ise uzmanlar, iklim değişikliği konusundaki bilimsel gerçeklerin inkar edilmesinin halkın güvenini ve dolayısıyla da demokrasiyi zedelediğini söyledi.

Greenpeace de Reform adaylarının seçim manifestolarında ve resmi açıklamalarında öne sürdükleri asılsız iddiaların doğrularını paylaştı. Partinin iklim inkarcılığını eleştiren Greenpeace paylaşımı, iklim değişikliğinin mevcut durumda yol açtığı kayıplara dikkat çekerek Reform manifestosunun eşitsizlikleri ve sorunları daha da derinleştireceğini açıklıyor.

[Dosya] İklim inkarcılığı Türkiye’de: Kim bu insanlar, neyi, neden inkar ediyor? -1

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.