Kanal İstanbulManşetTürkiye

Kılıçdaroğlu, Kanal İstanbul çıkışını tekrarladı: İhaleye kim girerse ağır bedeller ödeyecek

0

Partisinin Meclis’teki Grup Toplantısı’nda konuşan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Hiç kimse merak etmesin bu ülkenin çıkarlarını, İstanbul’un talan edilmesine asla izin vermeyeceğiz. Kanal İstanbul ihalesine kim girerse ağır bedeller ödeyecektir” dedi.

CHP lideri, birkaç gün önce de Türkiye’deki tüm büyükelçilere Kanal İstanbul ile ilgili çağrıda bulunarak, “Ülkelerinizdeki yatırımcılar Kanal İstanbul gibi her yönüyle dünya iklimine karşı bir hareket olan bu projeyi desteklememelidir. Bu, ülkemiz ile birlikte dünyanın iklimine de dönülmez bir zarar verecektir” demişti.

‘Ağır bedeller ödeyecek’

Kemal Kılıçdaroğlu, konuşmasında Kanal İstanbul ile ilgili şu açıklamalarda bulundu:

Ülkemizi seviyoruz, İstanbul’un talan edilmesini istemiyoruz. Yabancıların da talana ortak olmasını istemiyoruz. Sadece bizim iş insanlarımıza değil, büyükelçiliklere de yazı yazdım. ‘Eğer Kanal İstanbul’a sizin ülkelerinizden bir şirket, kişi ya da müteahhit girer, İstanbul’u talan ederse o da ağır bedeller ödeyecektir’ dedim. Diyorlar ki, ‘Bizi niye yabancılara şikayet ediyorsun?’ anlamıyorlar.

Ülkenin menfaatini korumak, gözbebeğimiz İstanbul’u korumak ne zamandan beri yabancılara ihbar oldu? Bunu söyleyenler bizim milliyetçiliğimizi asla sorgulayamazlar. Bu Cumhur İttifakı’nın en temel sorunu ne? En temel sorunu şu; birisi diyor ki ben milliyetçiyim, öteki diyor ki ben her türlü milliyetçiliği ayaklar altına aldım. Bunlar koalisyon kurmuşlar. Hiç kimse merak etmesin bu ülkenin çıkarlarını, İstanbul’un talan edilmesine asla izin vermeyeceğiz. Kanal İstanbul ihalesine kim girerse ağır bedeller ödeyecektir.”

‘Türkiye daha önce böyle bir tabloyla karşılaşmadı’

Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılara da dikkat çeken CHP lideri, ülkenin daha önce böyle bir tabloyla karşılaşmadığını kaydetti:

Çiftçi kardeşlerime sesleniyorum; Büyük sıkıntınız var biliyorum; ama size sözüm var, sorunlarınızı çözeceğiz. Bilgiyle, birikimle ve vatan sevgisiyle çözeceğiz. Bunlar daha henüz söz verdikleri 30 TL’yi ödeyemezlerken, ‘iktidar olduğumuzda ilk bir hafta içerisinde aldığın kredilerin faizlerini sileceğiz’ dedik, sileceğiz. Türkiye daha önce böyle bir tabloyla karşılaşmadı. ‘Kara Kış Fonu kurun’ demiştim, arka arkaya zamlar yağmaya başladı. Son 6 ayda gübre fiyatlarına 31 kez zam yapıldı. KOBİ’lerin kullandığı doğal gaza yapılan zam yüzde 115, elektrik santrallerinde kullanılan doğal gaza yüzde 148, kömüre yüzde 72, oduna yüzde 33 zam geldi. Nasıl geçinecek bu insanlar? 10 milyon civarında asgari ücretli var. Asgari ücret 385 dolardan 291 dolara düştü. 94 dolar asgari ücretlinin kaybı var. ‘Asgari Ücret Tespit Komisyonu rakamı yükseltsin’ dedik, bu yapılmadı.”

‘İstanbul Sözleşmesi’ni ilk bir hafta içerisinde imzalayacağız’

Kılıçdaroğlu, daha önce de bahsettiği iktidara gelmeleri durumunda ilk bir hafta içerisinde İstanbul Sözleşmesi‘ni tekrar yürürlüğe koyacakları sözünü tekrarladı ve şunları söyledi:

Kadınlara bir hak filan vermiyoruz. Kadınların hakkını kadınlara teslim edeceğiz. İstanbul Sözleşmesi’nin ilk bir hafta içerisinde imzalayacağız ve Resmi Gazete’de yayımlanacak. Kadınlar, bu kardeşiniz sizin haklarınızı sonuna kadar savunacak, hiç endişe etmeyin. Kesinlikle cezalarda en ufak bir indirim olmayacak. Bu konuda özel yetkili mahkemeler kurulacak. Ev içi şiddet olursa, olay karakola intikal ederse, eğitilmiş ekipler olacak. Hem kadına hem aileye sosyal güvence sağlayacağız Aile destekleri sigortası 1971’den beri uygulanmıyor. Kadının da çocuğun da ailesinin de yüzde yüz sosyal güvenliğini sağlayacağız. Bundan da herkesin emin olmasını istiyorum. Sağ elin verdiğini sol elin görmediği bir düzeni inşa edeceğiz. Boşanan bir kadın kim bana bakacak, kim bana iş verecek endişesi içine girmeyecek. Sosyal devleti devreye sokacağız. Rahim kanserini önleyen aşı ücretsiz olacak.

‘Çık karşıma oturalım’

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın “Ben ekonomistim, Bay Kemal’in kafası bu işlere basmaz” sözlerine de cevap veren Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

kullandığını hatırlatarak, “Vallahi benim kafam kul hakkı yemeye, adaletsizliğe basmaz. Vatandaşın ödediği verginin hesabını vermek benim için onurdur. Sen ekonomistsin ekonominin geldiği hale bak. Böyle ekonomiste ‘Çakma ekonomist’ denir. Ekonominin ‘e’sini bile bilmiyor. İlkokul mezunu bakkal bunlardan daha iyi devlet yönetir. Yap-İşlet-Devlet dolayısıyla devletin cebinden bir kuruş çıkmıyormuş. Madem bir kuruş çıkmıyor sevgili şahsım bu bütçedeki milyarlar ne? İmza attığın bütçeyi bilmiyorsun, bu daha vahim. Ben bütün kadınların ve gençlerin huzurunda Erdoğan’a bir çağrı yapmak istiyorum. Çık karşıma oturalım, sadece şehir hastanelerini soracağım. Cesaret edemeyebilir; valla soruları önceden vereceğim, cevapları promptera yaz istersen. Bütün sorulara samimi, düzgün, net cevaplar isteyeceğim. Ama karşıma çıkmaz. Yiğidin karşısına çıkacak adamın namuslu ve temiz olması lazım”

Kılıçdaroğlu; Cengiz Holding, Limak Holding, Kalyon Holding, Kolin Holding ve Makyol Holding için kullanılan beşli çete tabirini kullanarak, “Devletin saygınlığını koruyacağız. Türkiye’nin çözülemeyecek hiçbir sorunu yok, bütün sorunlarını çözme vaadinde bulunan ve samimi olan CHP’yi dinleyeceksiniz. Devlet yönetiminde siyasal iktidarın samimi olması lazım. Kuraklık var mıydı vardı, ziraat odası başkanları bağırıyorlardı. Üretim düşüklüğü oldular, bunun üzerine karar çıkardılar. Para ödenmedi, neden ödenmedi? Beşli çeteye gelince dünyanın parasını veriyorsun, üreticiye gelince para yok. Sonuna kadar takip edeceğiz” açıklamasında da bulundu.

You may also like

Comments

Comments are closed.