ManşetKanal İstanbul

Kanal İstanbul’da rant, sanayi bölgeleriyle büyüyor

0

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Ülkemizin en önemli değerlerinden biri olarak tarihteki yerini alacaktır” dediği henüz ihalesi yapılmayan Kanal İstanbul’un çevresine organize sanayi bölgesi (OSB) kuruluyor.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, Kanal İstanbul’daki OSB projesinin başında AKP’li isimler olduğunu söyledi.

İstanbul’a paralel bir kent

“Kanal İstanbul projesiyle milyarlarca dolarlık rant elde etmeyi planlayan AKP, aynı zamanda seçimlerde kaybettiği İstanbul’a paralel bir kent yaratma çabasındadır” ifadelerini kullanan Karabat, OSB gibi projelerin de bunun açık göstergesi olduğunu söyledi.

Karabat, AKP’nin organize biçimde hareket ettiğini belirterek Arnavutköy Yassıören’de 500 bin metrekarelik OSB yapılacağını duyurdu. Arazinin TOKİ ihalesinde 2.7 milyar TL Kuzey Marmara Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi’nin aldığını aktaran Karabat, “Bu denli büyük bütçe ile arazi alan kooperatifin bir internet sitesi dahi yok! Yönetiminde de AKP’ye yakın iş insanlarını görüyoruz. Kooperatifin Yönetim Kurulu Başkanı Reha Yeltekin, 2011’de İstanbul 3. Bölgede AKP milletvekili aday adayı oldu” dedi.

‘Ne bu OSB ısrarı?’

Stratejik yatırımların AKP’li yandaşların menfaatleri çerçevesinde belirlendiğini ekleyen Karabat, “16 milyon nüfusun sıkıştığı bir şehirde hava, tarım ve temiz su havzaları ihtiyacı varken neden bu OSB ısrarı?  İTO neden ülkenin makroekonomik sorunlarını düşünmez ve İstanbul’un ekolojisine zarar veren bu projeleri destekler?” diye sordu.

Karabat, karbon salımını artıracak ve su kaynaklarını tüketecek Kanal İstanbul projesinin istihdam yaratacağını ancak AKP’nin asıl derdinin yaratılacak ‘büyük ranta konmak’ olduğunu söyledi.

’15 Temmuz’dan ders almadıklarını görüyoruz’

CHP Milletvekili Karabat, Kuzey Marmara Kooperatifi dışında bir diğer OSB projesinin de Avrasya İş Yeri Yapı Kooperatifi ve MÜSİAD’ın HİTAM ortak girişimi ile yürütüldüğünü bildirdi. Özgür Karabat, şu ifadeleri kullandı:

“Görüldüğü üzere AKP hükümeti, Kanal İstanbul çevresindeki sanayileşme rantını MÜSİAD öncülüğünde yürütüyor. Bakın Avrasya Kooperatif sitesinde, ‘Amacımız, MÜSİAD öncülüğünde, yerli ve milli sermaye ile KOBİ’lere destek vermek’ diyor.”

Son olarak Karabat, sermaye gruplarının siyasileşmesine ilişkin olarak “Bu noktada da 15 Temmuz’dan ders almadıklarını görüyoruz. FETÖ’nün kendisine bağlı iş insanları ile ülkeye ne zararlar verdiğini hatırlayın. MÜSİAD da AKP’nin kutuplaşma siyasetine ve İstanbul’u talan eden politikalarına uygun hareket ediyor”ifadelerini kullandı.

Kanal İstanbul’da malikler gizlenmişti

Kanal İstanbul manzaralı Yenişehir Rezerv Yapı Alanı ilk üç etap planlama sahası imar uygulaması askı tutanağı, 17 Ocak’ta İstanbul Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından yayımlanmıştı. 3194 sayılı İmar Yasası’nın 18. maddesi yoluyla imar uygulaması yapılmasına Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nden itiraz gelmişti.

İmar uygulamasına alınan parsellerden yüzde 45’e kadar “Düzenleme Ortaklık Payı” (DOP) kesilebileceğini belirten TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Kanal İstanbul projesi için hazırlanan askı tutanağına ‘Tapuda hisseli yaptığınız kişilerin kimliklerini diğer maliklerden neden saklıyorsunuz? Kimlere özel imar verilecek?’ diyerek itiraz etmişti.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu da Kanal İstanbul projesi için, “Bu, bir emlak projesidir. ‘Araziyi tanıdıklarına sat, sonra burayı imara aç, birileri para kazansın’ projesidir. Ama İstanbul’a büyük bir külfettir, büyük bir zarardır. En az 2,5-3 milyon daha ilave nüfus demektir. Böylesi bir nüfusu, böyle bir yapıyı İstanbul’un kaldırma şansı yoktur” demişti.

Kanal İstanbul’dan 44 dönümlük arazi

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed El Sani’nin annesi Şeyha Moza’nın, talan ve ranta sebep olacağı gerekçesiyle tepki çeken Kanal İstanbul güzergâhından 44 dönüm arazi satın aldığı ortaya çıkmıştı.  Erdoğan da Katar emirinin annesinin arsa almasıyla ilgili, “Katar Emiri’nin annesinin ülkemizden gayrimenkul satın almasına mani yasal olarak herhangi bir şey söz konusu mu” demişti.

Arazi satışları, imar planı değişikliği gibi birçok tartışmaya neden olan Kanal İstanbul projesinde askıya çıkan imar planlarına göre bazı bölgelerden arsa alan “şanslı” kişilere 15 kat imar izni çıkmıştı. Söz konusu azınlık dışında kalanlara ise 3 kat imar izni verilmişti. Bu değişiklik sonrası “15 kat izin çıkan yerleri Katarlılar mı aldı” sorusu gündeme gelmişti.

Kanal İstanbul güzergâhında arsa alan isimler arasında Hazine ve Maliye eski Bakanı Berat Albayrak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imam hatip lisesinden arkadaşı Aziz Torun, 17/25 Aralık operasyonlarında tartışılan eski Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Erdoğan Bayraktar gibi isimler bulunuyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.