Ekolojiİklim KriziManşet

Prof. Dr. Mustafa Öztürk: Marmara Denizi laboratuvar olamaz

0
Fotoğraf: AA

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Marmara Denizi‘ndeki müsilaj ile mücadelede yeni bir yöntem kullanılacağını ve denize oksijen verileceğini açıkladı.

Bakan Kurum açıklamasında “22 Haziran Salı günü Kocaeli Körfez‘de dört, Pendik Marina‘da bir noktadan Marmara Denizi’mizin 30 metre derinliğine oksijen vereceğiz” ifadelerini kullandı.

Çözülmüş oksijen değerlerini anlık olarak takip edeceklerini aktaran Bakan, “Altı ile sekiz hafta sürecek çalışmamız sonucuna göre uygulamamızı daha geniş sahada sürdüreceğiz” dedi.

‘Azot ve fosfor tamamen yok olmaz’

Yeni uygulama hakkında Yeşil Gazete’ye konuşan Çevre Mühendisi Prof. Dr. Mustafa Öztürk, “Oksijeni verdiğiniz zaman müsilaj oluşumuna neden olan azot ve fosfor çözünür faza geçer. Ancak tamamen yok olmaz. Bu maddeler tekrar aşırı fitoplanton üretmeye, oksijen de azalmaya devam eder” ifadelerini kullandı.

Bu çözümün ancak iki gün etkili olabileceğini ifade eden Öztürk, “Azot ve fosfor yok olmadığı için ömür boyunca oksijen vermeniz lazım. Bu da mümkün değil” yorumunu yaptı.

Fotoğraf: AA

‘Ekolojik dengeye etkisi ne olacak?’

Bu tarz uygulamaların laboratuvar ortamında yapılabileceğini ancak Marmara Denizi gibi ekolojik dengesi bozulmuş bir ortamda yapılamayacağını dile getiren Prof. Dr. Öztürk “Ne kadar oksijen vereceksiniz? Dağılımı nasıl olacak? Oradaki ekolojik dengeye ne etkisi olacak?” sorularının yanıtlanması gerektiğini söyledi.

“Marmara Denizi laboratuvar olamaz” ifadelerini kullanan Prof. Dr. Öztürk, uygulanabilir ve bilimsel yöntemlerin kullanılması gerektiğini ve Baltık Denizi’ndeki uygulama örneklerinin incelenmesi gerektiğini aktardı.

‘Sorunun kaynağına inilmeli’

Sorunun kaynağına inmeyen herhangi bir çözümün çözüm olarak değerlendirilemeyeceğini söyleyen Mustafa Öztürk, bu uygulamanın da aynen kıyılarda yapılan müsilaj temizliği çabasına benzediğini söyledi.

Müsilaja neden olan kirliliği önlemek için bir an önce harekete geçilmesi gerektiğini belirten Öztürk, “Sanayi, tarımsal, evsel ve hayvancılık atıksuları bir an önce denetlenmeli. Fosfot ve azot kirliliği sona erdirilmeli. Kısa sürede bunları yapmak gerekiyor” ifadelerini kullandı.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.