İklim ve EnerjiDünyaManşet

Portekiz kömürü terk ediyor: Son bir kömürlü termik santrali kaldı

0

Portekiz‘in önümüzdeki kasım ayında son termik santrali Pegon‘u da kapatarak kömürü terk etmesi bekleniyor.

Ülkede kalan son iki kömürlü termik santralinden biri olan Sines Termik Santrali 14 Ocak’ta santral sahibi şirketin kararıyla kapatılmıştı. Santralin sahibi EDP Şirketi, kapanış tarihini 2023’ten 2021’e alarak ülkenin bugüne kadarki en büyük sera gazı azaltımını gerçekleştirmiş oldu.

EDP’den açıklama

EDP, konuyla ilgili yaptığı açıklamada kömürden çıkışını hızlandırmasının Avrupa Karbonsuzlaşma Hedefleri ve bununla birlikte Portekiz’in yenilenebilir enerjiyi merkeze alan ulusal enerji ve iklim planı ile ortaya çıkan enerji dönüşümü sürecinin doğal bir sonucu olduğunu söyledi.

Erken kapanışların ardında ise kömürlü termik santral işletme maliyetlerinin giderek artması, güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji teknolojilerinin kömürden çok daha ucuz hale gelmesi var.

Portekiz; Belçika, Avusturya ve İsveç’in ardından kömürden elektrik üretimini terk eden dördüncü Avrupa ülkesi olacak.

Fransa’nın 2022 yılında, Slovakya’nın 2023 yılında, Birleşik Krallık’ın 2024 ve İtalya’nın 2025 yılında kömürden çıkışlarını tamamlamaları bekleniyor.

Türkiye gibi ülkelere umut veriyor

Kömürün Ötesinde Avrupa (Europe Beyond Coal) kampanyacısı Duygu Kutluay, Portekiz’in kömürden çıkma kararını verdikten sonra bunu iki sene içinde hayata geçirebilmesinin Türkiye gibi elektrik üretiminde kömür payına sahip ülkelere umut verdiğini dile getirdi:

Portekiz’in kömürden çıkma kararını verdikten sonra iki yıl gibi kısa bir sürede bunu hayata geçirebilmesi, Türkiye gibi elektrik üretiminde benzer kömür payına sahip ülkeler için umut veriyor. Portekiz’in nükleer enerji santrali kurmak gibi bir hedefi bulunmadığı gibi ülkenin yenilenebilir enerji kapasitesindeki büyüme hızı doğrultusunda doğalgazın mevcut elektrik üretimindeki yüzde 26-27 civarındaki payının da 2030 yılına kadar sıfırlanması öngörülüyor. Avrupa’nın ileri gelen düşünce kuruluşlarından E3G’nin analizi, mevcut ekonomik faktörlerin
bu ülkelerde kömürden çıkışı hızlandırdığını ve ayrıca tüketicilerin elektrik fiyatlarını da düşüreceğini gösteriyor.”

‘Türkiye enerji dönüşümü rotasına girmeli’

Avrupa İklim Eylem Ağı (CAN Europe) Türkiye İklim ve Enerji Politikaları Koordinatörü Özlem Katısöz ise Türkiye’nin hızlı, adil ve temiz bir enerji dönüşümü rotasına girmesi gerektiğine vurgu yaptı:

Avrupa Yeşil Mutabakatı, sadece Avrupa Birliği’nin değil AB’ye komşu ve aday ülkelerin de karbon emisyonunu azaltarak iddialı bir iklim eylemine geçmesi için dönüştürücü bir ortam sağlıyor. Türkiye, elektrik altyapısını yeni kömür santralleri inşa ederek kömürle kilitlemek yerine Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın yaratacağı ivmenin gücüyle hızlı, adil ve temiz bir enerji dönüşümü rotasına girmeli. Bu dönüşüm, hem ekonomi hem iklim hem de su erişimi ve temiz hava açısından faydalar sağlayacak.”

 

You may also like

Comments

Comments are closed.