DünyaKadınManşet

Polonyalı kadınların isyanı sonuç verdi: Hükümet kürtaj kararında geri adım attı

0

Polonya’da kadınların Anayasa Mahkemesi‘nin kadınların kürtaj hakkını kısıtlayan kararından sonra başlattıkları barışçıl gösteriler olumlu sonuç verdi.  Hükümet, kürtaj kararıyla ilgili geri adım atma kararı alarak söz konusu yasanın yayınlanmasını ve yürürlüğü geçmesini ertledi.

Hükümet sözcüsü Piotr Muller basın açıklamasında “Bu karar etrafında barışa ve müzakereye ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.  Başkanlık ofisi başkanı Michal Dworczyk ise konuyla ilgili şunları söyledi:

Sürmekte olan bir tartışma var. Zor, yoğun duygular uyandıran bu durumda yeni bir tutum bulmak ve diyalog kurmak için biraz zaman tanımak iyi olacaktır.

Neler yaşandı?

Polonya’da kürtaj yalnızca hamile kalan kişinin hayatı tehlikede olduğunda, fetüs kusurlu olduğunda ya da kişinin tecavüz, ensest ilişki sonucu hamile kaldığı gibi sınırlı durumlarda gerçekleşiyordu. Fakat Anayasa Mahkemesi, 23 Ekim’de fetüsün kusurlu olduğu durumlarda da yapılan kürtajların anayasaya aykırı olduğuna karar vermişti.

Ülkedeki kürtaj vakalarının yüzde 98’i bu karara dayanıyordu. Polonyalı kadınlar, Anayasa Mahkemesi’nin aldığı bu kararı 22 Ekim’den beri protesto ediyor, yasa değişikliğinin geri alınmasını talep ediyordu. 

Ayrıca, anketler partinin seçmen tabanının da kürtaj yasağını desteklemediğini ortaya çıkarttı. Polonyalı kadınların eylemleri ise hala devam ediyor.

İsveç’ten Polonyalı kadınlara destek

İsveç Cinsiyet Eşitliği Bakanı Asa Lindhagen, ise sürmekte olan kürtaj tartışmasıyla ilgili ‘Polonyalı kadınlara ücretsiz kürtaj hizmeti’ teklifinde bulundu. Bakan, Polonya’ya bu konuda neden destek verilmesi gerektiğini de şu sözleriyle açıkladı:

Polonya bir zamanlar bizim için ayağa kalktı! 1960’larda İsveç’te kürtaj yasaklandığında, binlerce İsveçli kadın kürtajın yasal olduğu Polonya’ya seyahat etti.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.