İnsan HaklarıKadınManşet

Muhafazakar Kansas’ta referandum: Kürtaj anayasal hak olmaya devam edecek

0

ABD‘nin muhafazakar Kansas eyaletinde yapılan referandumda oyların çoğunluğunun kürtaja erişim hakkının korunması yönünde çıktı. Sonuçlar,  “kadının tercih hakkını” savunan gruplar ve Demokratlar açısından büyük bir zafer olarak değerlendirildi.

Katılımın yüksek olduğu referandumda Kansaslı seçmenlerin büyük çoğunluğu eyalet anayasasında kürtajı yasal bir hak-seçenek olmaktan çıkaran bir değişiklik yapılmasını reddetti.

Referandum, Amerikan Yüksek Mahkemesi’nin tek tek eyaletlere kürtajı yasaklama imkanı veren kararından sonra ilk kamuoyu yoklaması niteliğinde.  ABD Yüksek Mahkemesi iki ay önce, kürtaja ulusal düzeyde yasallık kazandıran ve tek tek eyaletlerin yasaklama getirmesini engelleyen 1973 tarihli “Roe ve Wade” kararını iptal etmişti.

ABD’de tartışmalı karar: Kürtaj hakkını Anayasal güvence altına alan mahkeme kararı iptal

Sonuç tersi yönde çıksaydı Eyalet Meclisi’nde kürtajı sınırlama ya da yasaklama yönünde adımlar atılabilecekti.

Sandık çıkış anketleri ve ilk sonuçlar üzerinden yapılan tahminlere göre seçmenin yüzde 60’dan fazlası kadınların kürtaj seçeneğine sahip olma hakkının korunmasından yana oy kullandı.

Kansas, daha iki yıl önceki seçimlerde Donald Trump‘ın yüzde 15 farkla kazandığı, Cumhuriyetçi, muhafazakar bir eyalet. Ancak kürtajla ilgili yasalar diğer Cumhuriyetçi eyaletler kadar sıkı değil. Şu an geçerli yasaya göre hamileliğin 22. haftasına kadar kürtaja belli koşullarla izin veriliyor. Koşullar arasında 24 saatlik bir bekleme süresi ve yaşı küçük olanlar için ebeveyn onayı mecburiyeti de bulunuyor. Eyalet Meclisi’nde çoğunluk kürtaj karşıtı Cumhuriyetçilerin elinde olsa da Demokrat vali Laura Kelly oylama öncesinde eyalet anayasasında değişiklik yapmanın “Kansas’ı ortaçağa geri götüreceğini” söylemişti.

ABD’de kürtaj hakkı eylemlerinde kongre üyeleri gözaltına alındı

Bu sonuç ABD’de 8 Kasım’da yapılacak olan ara seçimler öncesinde siyasetçilere, kamuoyunun konuyla ilgili girişimlere tepkisi hakkında bir fikir de vermiş olacak.

ABD Başkanı Joe Biden sonucun “Amerikalıların çoğunluğunun kadınların kürtaj hakkına sahip olması gerektiği görüşünde olduğunu” gösterdiğini söyledi.

Kasım ayında Kaliforniya ve Vermont eyaletleri de kürtaja erişim hakkını eyalet anayasası ile güvence altına almak amacıyla referandumlar yapacak.

You may also like

Comments

Comments are closed.