ManşetDünyaKadın

Kürtaj hakkı ellerinden alınan Polonyalı kadınların öfkesi dinmiyor

0

Polonya’da yüksek mahkemenin kadınların sahip olduğu kısıtlı kürtaj hakkını daha da kısıtlamaya yönelik kararının ardından başlayan hükümet karşıtı protestolar 11’inci günde de devam etti.

Yüz binlerce insan koronavirüs tedbirleri kapsamında beşten fazla kişinin toplanmasını engelleyen kısıtlamalara rağmen sokaklarda yerini aldı. CNN barışçıl protestolarda şu ana kadar 37 kişinin gözaltına alındığını birçoğunun ise sonradan serbest bırakıldığını aktardı.

Kadınlar haklarını talep ediyor

Pazar günü Szczecin, Wroclaw, Krakow ve Lodz şehirlerinde düzenlenen protestolarda yüzlerce kişi bir araya geldi. Cuma gününde ise yaklaşık 100 bin kişi başkent Varşova’da kitlesel bir yürüyüş düzenlemişti.

Washington Post’un aktardığına göre protestolara liderlik eden Kadın Grevi grubu, pankartlarında ve sloganlarında kadın haklarına ilişkin kürtajın ötesinde acil değişiklik gereken alanlara da dikkat çekti.

Bu talepler arasında kadınlar ve LGBTQ+ topluluğu için daha geniş haklar, devletin Polonya’nın nüfuzlu Katolik Kilisesi’nden ayrılması, sağlık hizmetleri için daha fazla fon ve gençler için daha iyi istihdam koşullarını içeren maddeler yer aldı.

Hükümet karşıtı protestoya dönüştü

Polonya Anayasa Mahkemesi 22 Ekim tarihinde kürtaj yasasında belirtilen fetüste ciddi ve geri döndürülemez anormallikler olduğu durumda kadınlara kürtaj hakkı tanınması yönündeki maddenin anayasaya aykırı olduğu kararını verdiğinden bu yana halk iktidardaki Hukuk ve Adalet Partisi’ni protesto ediyor.

İktidardaki Hukuk ve Adalet Partisi kürtaj yasasını düzenlemek için birkaç 2016 yılında teşebbüste bulunmuş ancak kitlesel sokak protestolarının ve kadınların greve gitmesinin ardından tasarı parlamentoda ezici bir çoğunlukla reddedilmişti.

Parti milletvekilleri bu kararı geçen yıl, üyelerinin çoğu iktidar tarafından atanmış olan Anayasa Mahkemesi’ne taşımıştı.

Eylemler bu hafta da devam edecek

Şu ana kadar hükümet ve aktivistler arasında herhangi bir uzlaşma adımı atılmadı. Bu yüzden kadın hakları aktivistleri eylemlerini bu hafta da devam ettirmeyi planlıyor.

Kadınalr yaptıkları çağrıda pazartesi günü bir işgal düzenleyeceklerini, çarşamba günü ise Polonya kasabalarında büyük çaplı bir daynışma zinciri oluşturacaklarını belirtti.

Emekli Generaller: Derin bir endişe duyuyoruz

Artan gerilimlerden endişe duyan Polonya silahlı kuvvetleri, sınır devriye teşkilatı ve diğer güvenlik birimlerinden yaklaşık 200 emekli generalden oluşan bir grup çıkan olaylardan ve hükümetin tutumundan dolayı “derin bir endişe” duyduklarını dile getirdi.

Emekli generaller, “politikacıların eylemlerinin ve sorumsuz davranışlarının daha da artması” durumunda “kan dökülmesi “gibi trajik ve geri dönüşü olmayan sonuçların doğabileceği konusunda uyarıda bulundu.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.