Plastik ürünlerde dört binden fazla zararlı ‘plastik kimyasalı’ bulundu

Yeni yayınlanan bir araştırmanın sonuçlarına göre, plastiklerde kullanılan 16 binden fazla kimyasal arasında en az 4 bin 200'ü sağlık ve çevre için ciddi riskler taşıyor.

Norveç’te yapılan ve sonuçları yeni yayınlanan bir araştırmada, plastiklerde bulunan 16 binden fazla ‘plastik kimyasalı’ içerisindeki en az 4 bin 200’ünün insanlara ve doğaya ciddi zarar verebilecek yapıda olduğu ortaya çıktı.

Norveç Araştırma Konseyi‘nin desteğiyle bilim insanları, bir yıl boyunca bilimsel raporları ve ulusal düzenleyici veritabanlarını araştırarak plastiklerde bulunan veya kullanıldığı düşünülen 16 binden fazla ‘plastik kimyasalını’ içeren geniş kapsamlı bir veritabanı oluşturdu. Bu kimyasallar arasında ham maddeler ve stabilizatörler, renklendiriciler gibi katkı maddeleri de yer alıyor.

Araştırma ekibi en az 4 bin 200 kimyasalın “kalıcı, biyoakümülatif, mobil ve/veya toksik” olduğunu tespit etti.

Bu zararlı kimyasalların sağlık ve çevre üzerinde oluşturduğu riskler, özellikle plastiklerin yiyecek, su ve çevreye sızdırdığı kimyasalların insan sağlığı üzerindeki etkileri göz önünde bulundurulduğunda, endişe verici boyutlarda.

Plastik kirliliğiyle mücadele anlaşmasının müzakereleri, anlaşmazlıklarla gölgelendi
Geri dönüştürülmüş plastikler, sağlığınızı daha fazla tehdit edebilir
İnsan eli değmemiş yeryüzü katmanlarında mikroplastik bulundu

Plastik kimyasalları için düzenleme gerekli

Araştırma, Birleşmiş Milletler‘in küresel plastik kirliliği üzerine yapılacak anlaşmada, yiyecek, su ve çevreye zarar verebilecek plastik polimerleri ve kimyasalları içerecek düzenlemeler yapılması gerektiğini vurguluyor.

Bu kapsamda, hali hazırda yiyecek, su ve çevreye sızabilecek ve insan sağlığı ile ekosistem sağlığı için risk oluşturabilecek bazı kimyasalların belirlenmesi ve bu kimyasalların yönetimi konusunda adımlar atılması öneriliyor.

PlastChem Projesi’nin koordinatörü ve baş yazarı Prof. Martin Wagner, “Dünya genelindeki hükümetler plastik sorununu çözmek istiyor ve bu ancak, sorunlu plastik kimyasallarının uygun şekilde ele alınmasıyla mümkün olabilir. Rapor, çevre ve insanlar için plastikleri daha güvenli hale getirmek için gerekli bilimsel kanıtları sunuyor” dedi.

plastik kimyasalı
Araştırmada plastik kimyasallarının bölgesel ve ulusal yetki alanlarında düzenlenmesi arasındaki örtüşme bu şekilde gösteriliyor.

Çalışmanın eş yazarı Prof. Hans Peter Arp ise PlastChem raporunun ‘politika yapıcılar ve sanayi için bir uyanış çağrısı’ olduğunu belirtti ve “Plastikteki endişe verici kimyasalların daha şeffaf ve daha iyi yönetilmesi gerekiyor. Plastikteki yeniliklerin geleceği, sadece işlevsellik yerine güvenlik, sürdürülebilirlik ve zorunluluk üzerine odaklanmalı” şeklinde konuştu.

Plastiklerin üretimi ve atık yönetimi gibi üretim ve kullanım süreçlerinin birçok farklı aşamasını ele alan bu küresel anlaşmanın, insan sağlığı ve ekosistem sağlığı üzerinde olumlu etkiler yaratması bekleniyor. Ancak, 16 binin üzerindeki plastik kimyasalından 10 binin üzerindeki için tehlike verilerinin bulunmaması ve 9 binden fazlası hakkında hangi plastiklerde kullanıldığına dair kamuya açık bilgi bulunmaması da, araştırmacıların dikkat çektiği sorunlar arasında.

plastik kimyasalı
Plastik kimyasallarının yıllık üretim hacmine göre sayısı. Sayılar kümülatif olarak gösterilmiştir, yani ≥10 ton olan kimyasalların sayısı, daha yüksek üretim hacmine sahip tüm kimyasalları içerir.

Plastik sanayii tarafından her zaman açıkça paylaşılmayan mülkiyet bilgileri nedeniyle, bu kimyasallar hakkında tam bilgiye ulaşmak zor. Bu durum, bilinen verilerin toplanmasını daha da önemli hale getiriyor ve araştırmacılar bu çabayı, insan sağlığı ve çevre üzerindeki olası riskleri daha iyi anlamak adına kritik buluyor. “Bu şimdiye kadar yapılmış en kapsamlı rapor” diyen Gothenburg Üniversitesi‘nden ekotoksikolog Bethanie Carney Almroth, sunulan rakamların şaşırtıcı olduğunu özellikle ifade ediyor.

Rapora göre neredeyse bin zararlı kimyasal, Stockholm Konvansiyonu gibi küresel çabalarla düzenlendi ancak 3 binden fazlası halen düzenlenmemiş durumda. Araştırmacılar, bu kimyasalları düzenlenmesi gereken bir ‘kırmızı liste’ye atadı. Araştırmanın yazarları, antlaşma delegelerinin yasaklar veya diğer düzenleyici önlemler yerine koyma konusunda öneride bulunmaktan kaçınıyor olsa da, “mesajın çok açık” olduğunu belirtiyor.

Plastik Endüstrisi Derneği, konu hakkında yorum yapmaktan kaçınırken, Amerikan Kimya Konseyi‘nden bir açıklama, plastik katkı maddelerinin plastik ürünlerin işlevini ve dayanıklılığını artırdığını, dolayısıyla daha fazlasını yapmamıza olanak tanıdığını belirtiyor. Ancak, bu raporun, gerçek dünya maruziyetlerini göz ardı eden bir tehlike çerçevesini ilerletmeye çalıştığını ve düzenleyiciler ile kamuya eksik bir resim sunduğunu savunuyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

[COP29] Yeni taslak metin yayımlandı: 2035’e kadar 250 milyar dolar iklim finansmanı

COP29 Başkanlığı'nın yeni nihai taslak metninde gelişmekte olan ülkelere 2035'e kadar 250 milyar iklim finansmanı öngörülüyor. Ayrıca 1,3 trilyon dolar toplama yönünde daha geniş bir hedef belirleniyor.

[COP29] BAE’den Suudilere uyarı: ‘Fosil yakıtlarda uzaklaşma’ya itirazı sonlandırın

Bakü'de Suudi Arabistan'ın COP28'de mutabakat altına alınan 'fosil yakıtlardan uzaklaşma' taahhüdünün geri alınması çabaları, komşusu ve müttefiki, petrol ülkesi Birleşik Arap Emirliklerini bile kızdırdı.

ABD, zürafaları ‘tehlike altındaki türler yasası’ kapsamına alıyor

İklim krizi ve vücut parçalarından yapılan süs eşyalarına yoğun talep nedeniyle sayıları yüzde 77 oranında azalan zürafalarla ilgili girişimin kaçak avlanmayı azalması umuluyor.

Uluslararası Ceza Mahkemesi’nden Netanyahu hakkında tutuklama emri

UCM savaş suçu işledikleri gerekçesiyle İsrail Başbakanı Netanyahu, eski Savunma Bakanı Gallant ve Hamas liderlerinden Deyf'in yakalanmasına hükmetti.

Türkiye’de kömür yatırımlardan tamamen çıkan banka sayısı 4

Türkiye’nin en büyük 17 bankasından sadece dördünün kömür yatırımlarından tamamen çıkma kararı aldı. Temiz enerji projelerine yönelmeyi taahhüt eden banka sayısı ise 12.

EN ÇOK OKUNANLAR