Phaselis’te yasa dışı inşaat sürüyor, halk ayakta: Suç duyurusu ve Koruma Kurulu’na başvuru yapıldı

Antalya'nın Kemer ilçesinde bulunan, 1. Derece Sit bölgesindeki Phaselis Antik kentine yapılmak istenen inşaatlara tepki her geçen gün büyüyor. Bölge halkı suç duyurusunda bulunurken, STK'ler de Koruma Kurulu'na başvurarak inşaatın durdurulmasını ve sorumlular hakkında cezai işlem yapılmasını istedi.

Antalya Kültürel Miras Derneği, Kemer ilçesinde 1. derece arkeolojik SİT alanı sınırları içerisinde yer alan Phaselis Antik Kenti’ndeki inşaat çalışmalarının durdurulması için Antalya Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü‘ne başvuru yaptı.

Önceki gün de bölgede yaşayan vatandaşlar Kemer Cumhuriyet Başsavcılığı‘na suç duyurusunda bulunmuş; yapılan işlemin kültür ve tabiat varlıklarını korumayı amaçlayan 2863 sayılı kanuna göre suç olduğu belirtilmişti. Suç duyurusunda, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü ve Antalya Müze Müdürlüğü yetkilileri ile inşaatı üstlenen Sa-Fa Restorasyon San. İnş. Tic. Ltd.Şti. sorumluları hakkında soruşturma başlatılarak yasal yaptırım uygulanması istendi.

Akdeniz’in doğal ve kültürel mirası tehlikede: Phaselis’te 1. Derece Sit Alanına beton dökülüyor

Phaselis’e betona izin vermeyeceğiz

Yüzlerce şezlong, mescitler, ofisler, otopark…

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Phaselis antik kentinin koruma alanı sınırları içerisinde başlatılan proje; 300’er şezlong konulacak iki ayrı halk plajı, çevre düzenlemesi ve günübirlik yapıların dışında iki mescit, yönetim ofisleri, çocuk oyun alanı, kafeterya, sergileme alanları ve tuvaletlerle, yüzlerce araç kapasiteli otoparkı da kapsıyor.

Bakanlık, 30 Ocak’ta projeyi İstanbul merkezli restorasyon ve inşaat firması olan Sa- Fa Restorasyon San. İnş. Tic. Ltd.Şti’ne vermiş ve 14 Şubat’ta yer teslimi yapılan proje için iş makineleri geçen hafta antik kentin içine beton dökmeye başlamıştı.

İki bakanlık onay vermedi, belediye izniyle yapılıyor

Bölge halkı, Mimarlar Odası, arkeologlar, sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerin de karşı çıktığı projeye ilişkin karar sürecinde ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı temsilcilerinin uygulamaya karşı olduklarını beyan ettiği ancak Antalya Büyükşehir Belediyesi temsilcisinin verdiği onay sayesinde inşaata başlandığı ortaya çıktı. Duvar‘dan Ceren Deniz‘in aktardığına göre, antik kentin sınırları içinde yer aldığı Kemer Belediyesi’nin temsilcisi ise toplantılara katılmadı.

‘Kamuoyunu bilgilendirin’

Antalya Kültürel Miras Derneği (ANKA), Antalya Kültürel Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na Phaselis Antik Kenti’ndeki plaj inşaatının durdurulması ve onayladıkları proje hakkında kamuoyunu bilgilendirme çağrısında bulundu.

Projeyle ilgili ihale dosyasında yer alan bilgilere göre 2 bin 892 metreküplük derin kazı yapılacağı belirtilen arazide bin 139 metreküp beton kullanılacak.

Yazılı bir açıklama yayımlayan ANKA, Antalya Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne konuya ilişkin bir dilekçe iletti.

‘Koruma ilkeleriyle çelişkili’

ANKA’nın başvurusunda Phaselis Ören Yeri’ndeki dünyaca ünlü Alacasu ve Bostanlık Koyları’nda inşa edilmek istenen halk plajı, otopark ve bir dizi  tesisin mevcut koruma ilkeleriyle çeliştiği vurgulandı. Başvuruda kamuoyunun söz konusu faaliyetler hakkında doğrudan ve şeffaf bir şekilde bilgilendirilmesi istendi.

ANKA ayrıca kuruldan ilgili kurul kararları ve ekleri, inşaat faaliyetleri öncesinde gerçekleşen sondaj kazıları ve jeo-radar araştırmalarının sonuçları ile uygulamadaki proje ve raporların ivedilikle kamuoyuyla paylaşılması; Phaselis’teki inşaat faaliyetlerinin kurul tarafından yerinde incelenmesi, alınan kurul kararının yeniden gözden geçirilmesi ve Antalya 2. İdare Mahkemesi‘nde açılan 2023/ 358 E. sayılı dava sonuçlanana kadar inşaat faaliyetlerinin durdurulması talep edildi.

Beydağları Sahil Milli Parkı içinde 

İki ayrı halk plajı için seçilen koylar, Phaselis’in doğal ve kültürel mirasının bir parçası ve ayrıca daha geniş bir koruma sınırı bulunan Beydağları Sahil Milli Parkı’nın içinde yer alıyor. Projenin uygulanacağı koyların kullanım hakkının, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün bağlı olduğu Tarım ve Orman Bakanlığı  tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredildiği öne sürülüyor.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, iki yıl önce Alacasu Koyu’nun 20 yıllığına günübirlik alan olarak kiraya verilmesi üzerine bu girişime karşı çıkarak, “Birinci derece arkeolojik sitlerde de yapılaşma mümkün değil. Biz gerekli uyarıları yapıyoruz” demişti.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR