DünyaManşet

Petro ve Marquez, Kolombiya’da resmen göreve başladı

0
Fotoğraf: Luisa Gonzalez / Reuters

KOLOMBİYA – 19 Haziran’da yapılan başkanlık seçimlerini kazanan eski gerilla Gustavo Petro, bugün yemin ederek resmen göreve başladı.

Petro’nun yardımcısı olarak göreve başlayan çevre aktivisti ve feminist Francia Márquez de ülkenin ilk siyah başkan yardımcısı oldu.

Kutuplaşmış ülkeyi eşitsizlik ve iklim değişikliğine karşı mücadelede birleştirme, solcu isyancılar ve suç çeteleriyle barışı sağlama sözü vererek seçilen Kolombiya’nın ilk solcu başkanı Petro, dün başkent Bogota‘da düzenlenen törende başkanlık kuşağını Cumhuriyet Kongresi Başkanı Roy Barreras‘tan alarak yemin etti:

“İki toplum istemediğim gibi iki ülke de istemiyorum. Güçlü, adil ve birleşik bir Kolombiya istiyorum. Bir ulus olarak sahip olduğumuz zorluklar ve sınanmalar, temel bir uzlaşı ve birlik dönemini gerektiriyor.”

Fotoğraf: Luisa Gonzalez / Reuters

İspanya Kralı VI’ncı Filipe ve Arjantin, Bolivya, Honduras, Ekvador gibi pek çok ülkenin devlet başkanlarının yanı sıra yaklaşık 100 bin kişinin katıldığı törende, eski Devlet Başkanı Ivan Duque, görevini Petro’ya devretti.

Petro, Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) isyancılarıyla sekteye uğrayan barış müzakerelerini canlandırmaya ve görev süresi boyunca yolsuzluğa sıfır tolerans göstermeye söz verdi:

“Çalınanları kurtaracağız, bir daha yapılmaması için caydırıcı uygulamaları devreye alacağız. Yolsuzlukla kararlı ve etkin şekilde mücadele edeceğiz.”

Fotoğraf: Mariana Greif / Reuters

İklim vaatleri

Petro, Kolombiya’nın kömür ve petrol içermeyen bir ekonomiye geçeceğini söyleyerek, iklim değişikliğiyle uluslararası olarak, ancak özellikle en fazla sera gazı yayan ülkeler tarafından mücadele edilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Gustavo Petro, Latin Amerikalı çevreciler tarafından ülkenin hammadde ve özellikle petrol çıkarımına olan bağımlılığını azaltmayı hedeflediği için destek görmüştü.

Fotoğraf: Luisa Gonzalez / Reuters

Petro’nun seçim vaatleri arasında ülkedeki açlıkla mücadele için bir “ekonomik olağanüstü hal” ilan etmenin yanı sıra, yürürlükteki bütün petrol projelerinin askıya alınması ve enerjide fosil yakıt dışı kaynaklara geçişin başlatılması yer alıyordu.

Kolombiya’da yeni petrol arama sözleşmelerini yasaklama sözünü yerine getirirse, ülke, ham petrolün toplam ihracatındaki payı açısından
payı bakımından dünyanın en büyük ham petrol ihracatçısı olacak.

Fotoğraf: Mariana Greif / Reuters

Kolombiya’nin ihracatının yüzde 50’si ve devlet gelirlerinin yüzde 10’u petrol gelirlerine dayanıyor.

Petro, petrol gelirlerinin yavaş yavaş tarım, mamul mallar, turizm ve temiz enerji gibi diğer sektörlerdeki büyüme ile değiştirilebilmesi için mevcut arama ve üretim sözleşmelerini yerine getireceğini söylemişti.

Fotoğraf: Mariana Greif / Reuters

Kolombiya Petrol ve Gaz Birliği, Mayıs ayında yeni petrol sözleşmelerinin kesilmesinin hükümete 2026 yılına kadar yaklaşık 4,5 milyar dolarlık vergi gelirine mal olabileceğini tahmin etmiş, Petro bunun ‘kaçınılmaz olanın sorumlu yönetimi’ olduğunu savunmuştu.

Sosyal programları finanse etmek için yüksek gelirliler üzerindeki vergileri artıracak 5,8 milyar dolarlık bir vergi reformu da yarın yeni Maliye Bakanı Jose Antonio Ocampo tarafından kongreye önerilecek.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.