Hayvan HaklarıKültür-SanatManşet

PETA’dan ‘Galaksinin Koruyucuları’ yönetmenine ödül: Bir hayvan hakları başyapıtı!

0

Çizgi roman uyarlamalarının genellikle sosyal meselelere pek parmak basmadığı düşünülse de Hayvanlara Karşı Etik Davranışlar Örgütü (PETA/People for the Ethical Treatment of Animals) buna katılmıyor gibi görünüyor.

Örgüt bugün yaptığı açıklamada, Galaksinin Koruyucuları 3‘te hayvanlar üzerinde yapılan testlerin acımasızlığını anlattığı için yönetmen James Gunn‘a ödül verdiklerini açıkladı.

Indyturk‘ün aktardığına göre, PETA Gunn’ın filmdeki “yılmaz savunuculuğunu” takdir ettiğini ve “izleyicilere tüm hayvanların laboratuvar kafeslerine hapsedilmek yerine gökyüzü altında özgür bir yaşamı hak ettiğini hatırlattığını” ifade etti.

‣ Dünya genelinde 192 milyon hayvana deney için işkence ediliyor
‣ Tarihin en sistematik işkencelerinden biriyle yüzleşmek: Hayvan Deneyleri
‣ Deneysel ve bilimsel çalışmalarda insandışı hayvan kullanım oranları

Rocket’ın laboratuvardaki acılarla dolu geçmişi

Galaksinin Koruyucuları 3’ün büyük bir kısmı, bir laboratuvarda korkunç acılara katlanarak bilinç ve çılgın dövüş becerileri kazanan bir rakun olan Rocket‘ın geçmişiyle ilgili. Rocket’ın filmdeki birçok arkadaşı, sevimli su samuru Lylla, mors Teefs ve tavşan Floor laboratuvarda öldürülür.

Filmi öven basın açıklamasında PETA, Rocket’ın laboratuardayken yalnızca bir numarayla anılmasının “hayvanlar üzerinde deney yapanların eziyet ettikleri duyarlı varlıktan uzaklaşmak için kullandıkları bir uygulamayı” yansıttığını belirtti.

‣ Kozmetik ürünlerde hayvan deneyleri hakkında temel bilgiler
‣ Hayvan deneyleri yapanlara bir mektup
‣ Bodrum, hayvan deneylerine ‘hayır’ diyerek ‘Deneysiz Belediyeler’e katıldı

‘Deneylerde yapılanlar doğru yansıtılmış’

PETA Kıdemli Başkan Yardımcısı Lisa Lange, “Rocket aracılığıyla James Gunn, biz konuşurken laboratuvarlarda dönüp duran milyonlarca savunmasız hayvana bir yüz, isim ve kişilik kazandırdı” dedi.

PETA, izleyicilerin hayvanları birey olarak görmelerini sağladığı ve üzerlerinde deney yapabiliyor olmamızın bunu yapmamız gerektiği anlamına gelmediğini gösterdiği için bu filmi yılın en iyi hayvan hakları filmi ilan ediyor.

Rocket’ın laboratuardayken yalnızca bir numarayla anılmasına gönderme yapan PETA, James Gunn’a verilen ödülün adını “Bir Numara Değil” şeklinde belirledi.

Hayvanların çoğu zaman sıkışık kafeslerde tutularak çoğu zaman yalnız, ve sakat bırakıldığını ifade eden PETA, çok sayıda acı verici prosedüre katlanmaya mecbur edildiklerini de ekledi:

Rocket’ın arkadaşları Lylla, Teefs ve Floor gibi, laboratuvarlarda kullanılan hayvanların çoğu ömür boyu acı çektikten sonra öldürülüyor.

PETA kendi sitesinde yayınladığı blog yazısında, yönetmenin hayvanlar üzerinde yapılan deneylerle ilgili ayrıntıları doğru bir şekilde aktardığını da ekledi.

You may also like

Comments

Comments are closed.