Sivil Toplum

Pembe Hayat: Trans bireyler yaşamın çeperlerine itiliyor

0

Pembe Hayat Derneği’nin üçüncü bülteni yayımlandı. Bu sayıda, trans bireyleri hedef alan sistematik insan hakkı ihlalleri, linç ve cinayete varabilen nefret suçları çeşitli örnekler ile yer alıyor.

Geçtiğimiz aylarda yaşananlar arasında, Antalya’da iki trans kadına güpegündüz yönelen linç girişimi var. Ayrıca Ankara’da yine bir trans kadının 7 kişi tarafından linç edilmesi girişimi ile İstanbul Fındıkzade’de bir trans kadının katledilmesi diğer saldırılar arasında.

Pembe Hayat, pek çok transın her gün ölüm ile burun buruna geldiğini ve Türkiye’nin geçen yıl 47 Avrupa Konseyi ülkesi arasında 8 trans kadın cinayeti ile ilk sırada olduğunu anımsatıyor.

Pembe Hayat, Hükümet’e sesleniyor:

Bu ülkenin yurttaşları olarak ne zaman eşit muamele göreceğiz? Ne zaman evlerimizde rahatça oturacak; sokaklarda saldırı, linç girişimi, taciz ve tecavüz korkusu olmadan dolaşabileceğiz? Ne zaman bize yönelen nefreti bertaraf etmek için gerekli adımlar atılacak? Hükümet’in trans bireyleri ayrımcılık ve her türlü şiddet eyleminden koruma konusunda imzaladığı Avrupa Konseyi Tavsiye Kararları ve Kadına Yönelik Şiddetin Engellenmesi Sözleşmesi ile uluslararası camiaya verdiği taahhütler ne zaman hayata geçirilecek?

Pembe Hayat kimdir?

2006’da kurulan ve çalışmalarını Ankara merkezli sürdüren Pembe Hayat Derneği, Türkiye’de yaşayan trans bireylerin başta nefret suçları, ayrımcılık, polis şiddeti olmak üzere maruz kaldıkları hak ihlallerine karşı mağdurlara doğrudan destek sunan ve bu sorunların bertaraf edilmesi için sistematik savunuculuk çalışmaları gerçekleştiren bir sivil toplum örgütü. Örgütün çeşitli etkinlikleri arasında; hukuki destek ve danışmanlık hizmetleri ile hak ihlallerine yönelik izleme-raporlama-belgeleme ve savunuculuk çalışmaları yer alıyor. Ayrıca her yıl Kasım ayında Ankara’da, Türkiye ve yurtdışından kişilerin katılımıyla nefret suçlarına maruz kalmış trans bireylerin sorunları, talepleri ve strateji önerileri konusunda “Uluslararası Nefret Suçları Mağduru Trans Bireyleri Anma” başlıklı konferansı düzenliyor.

Dernek ile ilgili daha ayrıntılı bilgiye http://www.pembehayat.org/ adresinden erişilebilir.

(Yeşil Gazete)

 

More in Sivil Toplum

You may also like

Comments

Comments are closed.